Kijk, da’s nou lekker: een super appeltaart die elke dag mag. Okee okee, er zitten naast veel appels, ook veel dadels in deze taart, maar ‘winter is coming’ (soort van) dus het mag. Echt. Enige must is een keukenmachine.
Dit heb je nodig:
- 8-10 appels
- 1 citroen
- 200 gram walnoten
- 400 gram dadels, ontpit en 1 uur geweekt in warm water
- 3 eetlepels gojibessen
- 2 eetlepels kokosolie
- 6 eetlepels havermout
- 3 eetlepels chiazaad
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels amandelpasta
- Keukenpapier
- Keukenmachine
Zo maak je het:
De bodem: Maal de walnoten grof in een keukenmachine en zet apart. Maal de havermout tot meel in de keukenmachine. Voeg dan 250 gram geweekte dadels (zonder weekwater), de kokosolie, 2 theelepels citroenrasp en een royale snuf zout toe en maal tot een fijne pasta. Voeg de dadelpasta bij de gemalen walnoten en kneed/prak door elkaar. Het moet de consistentie hebben van koekdeeg: voeg evt wat water of iets meer haver toe als het te droog of nat is.
De dadelkaramel: Schil twee appels, verwijder klokhuis met een appelboor en snij in kwarten. Doe de appelkwarten in de keukenmachine met de resterende 150 gram dadels, amandelpasta en kaneel. Maal tot moes. Proef of je evt wat citroenrasp wilt toevoegen.
De appels: Schil de rest van de appels, verwijder klokhuizen en snij door de helft. Snij de helften in hele dunne plakjes met behulp van de mandolinesnijder van je keukenmachine. Schep het sap van 1 citroen en de gojibessen door de appelschijfjes.
Assemblage: Bekleed de bodem en ring van een springvorm met keukenpapier. Verdeel het dadel-walnoten ‘deeg’ over de bodem van de vorm en laat de zijkanten iets omhoog komen. Sprenkel hier 3 eetlepels chiazaad over. Verdeel zowel de appelschijfjes als dadelkaramel in drie delen en maak hier lagen van, waarbij je begint met appel en eindigt met karamel. Zet de taart 1 uur in de koelkast om op te laten stijven.