Alle, from scratch, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, nooit, soms, SPECIAAL, suikervrij, vaak, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Zelf zuurkool maken

Posted by Dorien Beekveldt

Ik ben een groot voorstander van gevarieerd eten. Niet alleen vandaag rijst met broccoli en morgen pasta met aubergine, maar vooral ook: vandaag een tosti met twee tomaten en morgen weer uitgebreid koken. Want soms moeten er dingen bewaard worden voor morgen… Elke dag alles willen doen, daar wordt niemand gelukkig van.

Dit is zo’n recept voor morgen. Niet alleen omdat je niet elke dag je eigen zuurkool gaat lopen maken. Maar bovenal omdat je het niet vandaag kunt eten – vandaag, als in de dag dat je het maakt. Kool moet fermenteren om zuurkool te worden. En dat duurt tussen de drie en tien dagen (afhankelijk van de temperatuur in je huis).

Benodigdheden en ingrediënten zijn nihil: een kool, zout, een pot van 1,5 liter en een klein potje dat in de grote 1,5 liter pot past. Oja en wat knikkers van je buurmeisje of stenen van je neefje’s stenen verzameling. Of andere dingen die relatief klein maar zwaar zijn.

Het resultaat is een milde zachte zuurkool die ongelofelijk goed smaakt (10xbeter dan die uit een zakje in de winkel) en zeer verblijdend voor je zelluf-doen-zelfje.

Ingrediënten

  • 1 grote witte kool (a 1,5 kg)
  • 3 eetlepels zout

Grote schone pot van 1,5 liter
Klein potje dat in de grote pot pas
Iets zwaars dat in klein potje past (zoals knikkers of kiezels)
Schone thee- of vaatdoek
Elastiek of touwtje

Bereiding
Snijd de kool in kwarten en verwijder het harde stam-gedeelte in het midden. Snijd de kwarten vervolgens in dunne  plakken (max een halve cm, maar liever dunner) zodat je dunne reepjes kool krijgt.

Doe de gesneden kool in een grote kom. Verdeel het zout over de kool. Masseer het zout in de kool met je handen. Alsof je het deeg van brood kneed. Doe dit gedurende 10 minuten. Je zult merken dat de kool sap loslaat en zachter wordt.

Na tien minuten kneden doe je de kool in de grote pot met je handen. Met elke hand kool die je in de pot doet, druk je de kool aan in de pot. Je wil zo min mogelijk lucht tussen de kool, en dat de kool uiteindelijk onder zijn eigen vocht staat. Mocht dit niet zo zijn, als je alle kool in de pot hebt gedaan en heel goed hebt aangedrukt, dan zal dit binnen 24 uur wel zo zijn.

Zet het kleine potje met de kiezels/knikkers/ander gewicht op de kool, zodat deze goed aangedrukt wordt. Sluit de grote pot nu af voor stof door de doek over de opening te spannen met het elastiek of touwtje. Zet de pot op een donkere koele plek (de koelkast of buiten is echter te koud).

Proef na drie dagen of de kool zuur is. Je kunt het als het goed is ook ruiken. Mocht het nog niet zuur genoeg zijn, probeer de volgende dag weer, enzovoorts, totdat de zuurkool je smaakt. Mocht ‘ie op smaak zijn, zet de pot dan met een deksel in de koelkast, op die manier zal het fermentatieproces stoppen