30 minuten tot een uur, Alle, geen dieetwensen, Gezond, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, SPECIAAL, vaak, vegan, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Witlof canapés met balsamico kaviaar

Posted by Dorien Beekveldt

Feestelijke vegan canapes. Serveer ze bij de aperitief naast het schaaltje olijven (je eet ze het makkelijkst uit het vuistje), als voorgerechtje of als fris bijgerecht. Het maken van de balsamico kaviaar is een nieuwe kooktechniek uit de moleculaire cuisine hoek. Het is even wennen om te doen, maar uiteindelijk helemaal niet moeilijk.

Dit heb je nodig voor 6 canapés:

  • 3 witlof/roodlof
  • 2 theelepels goede mosterd
  • 1eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • Paar takjes verse tijm
  • Deens rookzout
  • 1 eetlepel balsamico kaviaar

Zo maak je het:

Haal de buitenste blaadjes van de witlof en/of roodlof, snij het kontje eraf en snij ze dan in de lengte doormidden.

Mix de mosterd met de eetlepel olie en een eetlepel water. Smeer de opengesneden kant hiermee in.

Leg de witlof op een mooi bord. Garneer met een paprikapoeder, gemalen Deens rookzout, verse tijmblaadjes en de balsamico kaviaar.

 

Balsamico kaviaar:
100 gram balsamico azijn
1,5 gram agar agar
1 hoog glas olie (arachide- of rijstolie)
1 pipetje of spuitje zonder naald

Zo maak je Balsamico kaviaar:
Zet het glas olie in minimaal 30 minuten in de vriezer. Het beste is om een zo hoog mogelijk glas of smal vaasje te gebruiken. Zo hebben de balsamicobelletjes straks genoeg tijd om te stollen voor ze de bodem van het glas/vaasje raken.

Kluts de balsamico en agar agar in een steelpan. Breng dan aan de kook terwijl je blijft roeren. Zodra het heeft gekookt haal je de pan van het vuur. Laat het mengsel dan afkoelen tot ongeveer 55ºC (dat is heet maar niet pijnlijk als je je vinger er een paar seconden in houdt).

Haal dan het glas olie uit de vriezer. Vul de pipet of spuit met de hete balsamico en laat de balsamico hiermee in de koude olie druppelen. Houd de pipet/spuit ongeveer 10 cm boven het olie oppervlakte.

Laat de belletjes een paar minuten in de koude olie stollen en haal ze er dan voorzichtig uit met een fijne schuimspaan. Of giet de olie door een zeef zodat de balsamico kaviaar achterblijft.

Schep de kaviaar dan in een glas koud water en roer even voorzichtig. Op deze manier was je de olie van de kaviaar. Haal dan weer uit het water met schuimspaan/zeef.

Je kunt de kaviaar minimaal 2 dagen bewaren in de koelkast.