30 minuten tot een uur, Alle, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, winter

Estlandse Kringel: lijkt ingewikkeld, valt wel mee

Posted by Dorien Beekveldt

Deze super kerstige gevlochten tulband is de Estlandse variant van onze Zeeuwse bolus. Serveer ‘m als onderdeel van het kerstontbijt, bij de koffie of als dessert met een bolletje vanille ijs en een scheutje sterke drank. Je kunt deze Kringel tussen 8-10 gasten verdelen.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram + 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 7 eetlepels rietsuiker
  • 255 ml melk (koe of plantaardig)
  • 1 eidooier
  • 80 gr gesmolten boter of margarine
  • 3 eetlepels kaneel

Verder: Bakpapier, deegroller, bakplaat

Zo maak je het:

Meng het bakmeel, zout en 1 eetlepel rietsuiker in een kom. In een andere kom meng je de melk, eidooier en de helft van de gesmolten boter. Roer het natte mengsel door het droge en kneed tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen kleeft. Laat de bal deeg een kwartiertje rusten.

Meng de rest van de suiker met de kaneel en verwarm de oven voor op 185ºC.

Bestuif een groot stuk bakpapier met een eetlepel bakmeel. Leg hier de bal deeg op. Bestuif de bal deeg ook met een beetje bakmeel en rol deze uit tot een grote lap van ongeveer 40×50 cm. Verdeel eerst de gesmolten boter over de lap deeg en dan de kaneelsuiker.

Rol de lap deeg op. Leg de rol deeg weer in het midden van je werkplek. Snij de rol in zoals op de foto.

Kruis de twee helften over elkaar. Herhaal dit tot de twee helften tot het eind zijn samengevlochten. Probeer zo strak mogelijk te werken: hoe meer je de helften over elkaar kan kruisen, hoe mooier/ingewikkelder het eindresultaat er uit zal zien.

Leg de deegvlecht op de bakplaat. Het is handig om het deeg met bakpapier en al op de bakplaat te leggen door de linker boven- en onderhoek van het vel bakpapier in je linkerhand bij elkaar de pakken en de rechter boven- en onderhoek van het papier in je rechterhand. Zo kan je de deegvlecht optillen en op de bakplaat leggen. Vouw het bakpapier dan weer glad over de bakplaat en maar een cirkel van de vlecht. De twee einden vouw je over elkaar.

Bak de kringel 40 minuten op 185ºC. Serveer als onderdeel van het kerstontbijt, ’s middags bij de koffie of als dessert met een bolletje vanille ijs en een scheutje sterke drank.