Alle, from scratch, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, SPECIAAL, suikervrij, vaak, Vegetarisch

Verse kaas

Posted by Dorien Beekveldt

…Maak je heel makkelijk zelf! In de Indiase keuken wordt deze kaas ook wel paneer of panir genoemd. Je kunt deze kaas dus op Indiase wijze bereiden, maar ook heel lekker is om de kaas gewoon in een beetje olie te bakken in de koekenpan (als plak of in blokjes). Lekker bij een salade of in een vegetarische wrap.

Dit heb je nodig:

  • 1 liter verse volle melk (mag geitenmelk of koeienmelk zijn)
  • 5 cl citroensap
  • 1 theelepel zout

Verder:
Pan
Houten lepel
Vergiet
Kaasdoek

Zo maak je het:
Verwarm de melk tot net voor de kook. Haal van het vuur. Voeg het citroensap toe en roer dit kort door de hete melk (als in: één rondje met een houten lepel door de pan). Laat 10 minuten staan. De melk zal nu schiften (mocht dit na 10 minuten nog niet het geval zijn: voeg nog een beetje citroensap toe). De klontjes in de melk noem je wrongel en het vocht de wei.

Leg het kaasdoek in het vergiet en zet het vergiet op een pan (zo kan je de wei opvangen, want hier kun je ook nog met kokkerellen en zit vol proteine). Giet wrongel&wei in het vergiet. Laat de wrongel uitlekken. Pak de punten van het kaasdoek bijeen om zo een balletje van de wrongel te maken. Knijp dit balletje in de kaasdoek uit. Open het doek dan en sprenkel het zout over de verse kaas en kneed dit door. Proef of je eventueel nog wat zout wilt toevoegen.

Leg de verse kaas (nog steeds in het doek) op een bord en vorm een plak van 1-2 cm dik. Vouw het doek hier nu strak omheen en zet hier een bord op. Zet een gewicht op het bord van ongeveer een kilo (fles wijn/olie/sap). Laat minimaal 30 min, maar liever 2 uur, staan.

Haal het kaasje uit het doek en eet vers of bak 2 min op elke kant in een beetje olie, tot ‘ie een goudbruin korstje heeft. Dat is echt het allerlekkerste! Eet warm bij een salade of in een wrap.

Wat te doen met de wei?
De wei die je hebt overgehouden zit vol proteine en kan je gebruiken als melk: om pannenkoeken mee te maken, in smoothies of maak er je havermoutpap mee.