Alle, from scratch, geen dieetwensen, Gezond, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, SPECIAAL, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Sojayoghurt: de verdubbel truc!

Posted by Dorien Beekveldt

Fermenteren voor beginners: neem een beetje yoghurtcultuur en laat dit ‘groeien’ in warme melk. Het resultaat? Van een paar eetlepels yoghurt naar een volle pot!

Dit heb je nodig:

  • Paar eetlepels sojayoghurt (bijvoorbeeld Sojade)
  • Sojamelk, met zo kort mogelijke ingrediënten-lijst
    Thermometer

Zo maak je het:
Meng de yoghurt met de sojamelk (ongeveer 4 eetlepels op 1 liter sojamelk) in een pan. Warm de melk langzaam op een laag vuur tot 42ºC. Als je geen thermometer hebt, kun je ook je vinger gebruiken: 42ºC voelt aan als iets warmer dan lichaamstemperatuur, een beetje zoals een warm bad: niet ‘pijnlijk’ heet maar aangenaam warm.

Als de melk eenmaal 42ºC is, haal de pan van het vuur en giet de melk in een grote weckpot/kleinere potjes/plastic bak(jes). Zet de pot(ten) op een schone snijplank op tafel en wikkel hier een theedoek omheen. Leg hier dan een winterjas (of een paar vesten of dekentje) overheen. Het idee is dat je de potjes goed inpakt zodat de temperatuur van de melk heel langzaam daalt. Laat dit 8 uur staan. Na 8 uur zal je zien dat de melk in yoghurt is veranderd! Zet de yoghurt dan in de koelkast.

Maak de yoghurt bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, zo kan je de potjes in de ochtend in de koelkast zetten.