Alle, from scratch, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, soms, SPECIAAL, vaak, vegan, Vegetarisch

KOKEN MET TIJD: fool-proof brood zonder te kneden

Posted by Dorien Beekveldt

Het deeg van dit brood hoef je niet te kneden. Je hebt alleen de tijd nodig: het deeg moet 12-18 uur rijzen! Maak het deeg dus s’avonds (is in minder dan 10 minuten gedaan) en laat het rijzen terwijl jij op één oor ligt. Bak het deeg dan ’s ochtends in een gietijzeren pan, et voila: versgebakken brood voor ontbijt!

Dit heb je nodig:

  • 500 gram speltmeel
  • 1 zakje droge gist
  • 1/2 eetlepel oerzoet/rietsuiker/kokosbloesemsuiker
  • 1/2 eetlepel zout
  • 350 ml lauw-warm water

Verder heb je een gietijzeren pan met deksel en een oven nodig.

Zo maak je het:
Meng in een kom het meel, gist, zout en suiker goed door elkaar met een houten spatel. Voeg dan het lauw-warme water toe en werk dit met de spatel door het meel tot je een consistent deeg hebt (verder niet kneden). Maak een schone theedoek nat en leg dit over het deeg. Zet de kom op een warme plek en laat 12-18 uur rijzen.

Zet de gietijzeren pan in de oven en warm de oven dan voor op 215ºC. Als de oven heet is, leg je een groot stuk bakpapier op het aanrecht. Schud een handje meel over het deeg in de kom. Spatel het deeg uit de kom op het bakpapier (alleen de bovenste laag van het deeg zit echt aan de kom geplakt, als je dit ‘los steekt’ met de houten spatel en de kom dan ondersteboven houdt boven het bakpapier, moet het goed gaan). Vouw nu een balletje van het deeg (wederom: niet kneden!). Gebruik evt nog wat meel zodat het deeg niet aan je handen plakt.

Haal de (gloei hete!!) pan uit de oven en haal de deksel eraf. Bak de vier punten van het bakpapier bijeen, zodat je het deeg in een soort papieren zakje de hete pan in pan kan tillen. Vouw de punten dan weer open en doe de deksel op de pan. Zet de pan in de oven en bak het brood 40 minuten. Haal daarna de deksel van de pan en bak nog eens 15 minuten. Voor een extra knapperige korst haal je het brood helemaal uit de pan om deze de laatste 15 minuten ‘los’ te bakken.

Kijk hier om in twee minuten te zien hoe je dit super brood maakt.

De baktijden van de video en dit recept verschillen iets omdat ons speltrecept volkoren is en daarom iets meer tijd in de oven nodig heeft.