20 minuten of minder, Alle, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, Melkvrij, nooit, ontbijt, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, vaak, Vegetarisch

Tofu scrambled eggs met crispy shiitake

Posted by Dorien Beekveldt

Mijn motto is ‘zo vegan mogelijk eten zonder al te veel consessies te doen op het gebied van mijn inner-Bourgondiër’. Vaak lukt dit prima. Notenpasta en hummus in plaats van kaas op de boterham, soja yoghurt in plaats van kwark en sowieso altijd liever dahl met kokosmelk dan bloemkool met kaassaus.

Maar nu is er één gerecht waar de Budda en de Bourgondiër in mij het niet eens kunnen worden: scrambled eggs. Bourgondiër vindt dat voor scrambled eggs de Paas-standaard aangehouden moet worden: één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paas/scrambled-ei. Maar Budda zegt dat dat te veel eieren in één consumptie zijn. Vooral omdat Bourgondiër spreekt over P.P.P. (Paas-standaard Per Persoon = dus 6 eitjes voor twee haasjes). Nu heeft deze onenigheid geresulteerd in het feit dat ik nooit scrambled eggs maak en deze alleen nog gretig opschep bij gelegenheden als hotel-ontbijt-buffetten en vriendinnen brunches.

Maar sinds kort heb ik een ontdekking gedaan waar zowel Budda als Bourgondiër tevreden mee zijn: Tofu scrambled eggs. Eieren ‘aangelengd’ met silken tofu. 1 ei + 100 gram silken tofu per persoon zorgt voor een perfecte verhouding in smaak en kwantiteit: lekker en veel. Dit is vanaf nu mijn nieuwe standaard.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 eieren
  • 200 gram silken tofu
  • 3 shiitake paddestoelen
  • Peper, zout en olie om in te bakken
  • Paar sneetjes desem brood

Zo maak je het:
Snij de shiitake’s in heel dunne plakjes. Doe een lekker laagje olie in een koekenpan. Bak de shii-take in 10 minuutjes krokant op een middelhoog vuur. Haal uit de pan en leg op een stukje keukenpapier. Toast nu je sneetjes brood goudbruin in de resterende olie in de pan.

Kluts de eieren met de silken tofu, voeg een snufje peper en zout toe. Haal de toast uit de pan en giet het tofu-ei mengsel in de pan. Scramble dit door steeds met een houten spatel over de bodem van de koekenpan te gaan, tot het mengsel helemaal gestold is. De tofu zal wat vocht loslaten, giet dit af of haal de tofu scrambled eggs uit de pan met een schuimspaan zodat het vocht in de pan blijft.

Schep een lekkere lading tofu scrambled eggs op de toast, sprenkel hier de crispy shiitake over en maak af met nog wat peper en zout.