20 tot 30 minuten, Alle, geen dieetwensen, Gezond, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, Melkvrij, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, vegan

Choco bean bars: vegan en glutenvrij tussendoortje

Posted by Dorien Beekveldt

In Latijns Amerika voegen ze cacao toe aan hun bonenstoof. Dus waarom niet bonen toevoegen aan een chocolade bar? Zonder bloem, boter of suiker te gebruiken zijn deze bars zacht en fudgy, omdat ze tjokvol zwarte bonen zitten. En die zwarte bonen zijn natuurlijk veel gezonder. Zwarte bonen bevatten bijvoorbeeld net zo veel antioxidanten als blauwe bessen. Ook bevatten ze een bepaald soort antioxidanten, genaamd anthocyanen, die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Verder bevatten zwarte bonen veel vitamine B1 en B11, magnesium, fosfor, ijzer en zijn ze rijk aan eiwitten en vezels. Goed dus voor de bloedsuikerspiegel. Ook zijn zwarte bonen goed voor het cholesterol niveau. Kortom: geen reden om zwarte bonen nìet als tussendoortje te eten!!

Proef je de bonen nog? Ja, een beetje wel. Maar grappig genoeg gaat de smaak van zwarte bonen heel goed samen met chocola.

Dit heb je nodig:

  • 190 gr zwarte bonen (gekookt)
  • 40 gr havermout (gebruik Lieke’s havermout voor 100% glutenvrije bean bars)
  • 60 gr dadels, ontpit, geweekt en in stukjes
  • Merg van een half vanillestokje
  • 50 gr + 1 el kokosolie, gesmolten
  • 90 gram 70% chocola
  • Eetlepel geschaafde amandelen

Zo maak je het:
Maal de havermout tot meel in een keukenmachine. Spoel de zwarte bonen om in een vergiet, laat uitlekken en maal ze dan fijn in de keukenmachine. Smelt 50 gram chocola au bain marie. Doe dit bij de zwarte bonen. Voeg dan de geweekte dadel stukjes, de vanille, 50 gram gesmolten kokosolie toe. Maal tot je een consistente pasta hebt.

Doe de chocolade-bonen pasta in een cake vorm, of maak er een 3 cm dikke plak van op een bakblik. Smelt dan de overige 40 gram chocola met 1 eetlepel kokosolie au bain marie en giet dit over de chocolade-bonen pasta. Laat een half uurtje opstijven in de koelkast en snij dan reepjes van de plak.