Niet lekkerders dan een troostende kom warme pompoensoep of een pompoenstoofpotje, dat geef ik toe. Maar na jaren van pompoensoep, pompoenstoofpot en geroosterde pompoen, werd het tijd om een nieuw recept aan mijn pompoenreportoire toe te voegen: pompoenpate!
Lekker op een desem toastje of op de boterham als lunch.
Ingrediënten
- 1 eetlepel (room)boter
- 4 blaadjes verse salie
- Klein pompoentje, in blokjes van 1 cm
- 6 zongedroogde tomaatjes, in dunne reepjes
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 1 theelepel oregano
- Scheut rode wijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
Doe de boter in een grote koekenpan en laat het smelten. Bak hier dan eerst de salieblaadjes in, om de boter een milde saliesmaak te geven. Voeg als de blaadjes bruin zin, de ui toe. Bak deze glazig en voeg dan de pompoenblokjes en de reepjes zongedroogde tomaat toe. Bak twee minuten. Voeg dan een goede scheut wijn toe en doe een deksel op de koekenpan. Laat het geheel 30 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg als laatst de oregano, peper en zout toe.
Als je van gladde structuur houd kun je het mengsel vervolgens fijnblenderen. Maar als je meer een stukken-rauwdauwer bent, prak je de pompoen met een vork. Laat afkoelen voor gebruik.
Je kan het zeker een week in de koelkast bewaren, maar als je denkt dat het te veel voor je is om in een keer op te eten kun je de pate ook invriezen.