30 minuten tot een uur, Alle, from scratch, geen dieetwensen, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, Melkvrij, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, winter

Vega saucijzenbroodjes: kapucijnerbroodjes

Posted by Dorien Beekveldt

Ik ben nooit een echte vleesliefhebber geweest. Rookworst, entrecote, salami of spekjes, het kan me eigenlijk allemaal gestolen worden. Het enige dat ik af en toe mis sinds ik vegetariër ben, zijn saucijzenbroodjes. Tweederangs vlees in een jasje van vettig bladerdeeg: mijn guilty pleasure. Maar omdat het eten van dieren me tegenstaat, wil ik niet zwichten. Zelfs niet voor saucijzenbroodjes.

Na jaren van smachtend langs de etalages van bakkers en de broodafdelingen van supermarkten lopen, werd het tijd voor een alternatief. Vega welteverstaan.

Ik experimenteerde met tofu en seitan en stuitte uiteindelijk op een oer-Hollandse boon, de kapucijner. In combinatie met wortel, ui en een bouillonblokje een bevredigende oplossing voor mijn saucijzenbroodjes-fixatie.

Het duurt even voordat de bonen stuk koken en ze een romig mengsel vormen, vooral als je met een droge boon begint. Ik zou dus willen aanraden kapucijners uit blik of pot in te kopen.

Ingrediënten

  • 300 gram kapucijners, gekookt
  • 3 middelgrote wortels, in kleine blokjes
  • 2 middelgrote uiten, gesnipperd
  • 1 bouillonblokje
  • 1 pakje diepvries bladerdeeg (voor lactosevrij: kies bladerdeeg op basis van plantaardige vetten)
  • 1 ei, geklutst (optioneel)

Bereiding
Bak de ui glazig, samen met de wortel. Voeg de bonen en bouillonblokje toe. Zet het geheel onder water en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat sudderen tot de bonen uit elkaar vallen. Dat zal ongeveer een uur duren. Als je een romig dik mengsel hebt (er mogen nog wat hele bonen tussen zitten) zet je het vuur af en laat het geheel afkoelen.

Verwarm de over voor op 200 graden.

Ontdooi het bladerdeeg en leg de vellen op je aanrecht. Lepel op elk vel 3 eetlepels van het bonenmengsel. Verdeel het mengsel iets aan de rechter kant van het midden in een streep van onder tot boven. Net zoals een saucijsje.. Vouw dan het linker deel van het bladerdeeg over het rechter deel, zodat de rand links op de rechter rand ligt. Druk de randen dicht met een vork, zodat er een soort rafelrandje ontstaat.

Leg de broodjes op een bakplaat. Bestrijk voor mooie glanzende broodjes het bladerdeeg met geklutst ei. Bak de broodjes tot ze goudbruin zijn (ongeveer 20 tot 30 minuten).