Heerlijk herfstig baksel om je gasten mee te verwennen. Serveer als lunch in combinatie met een groene salade. Of serveer als deel van een drie gangen diner. Serveer dan bijvoorbeeld eerst deze pompoensoep. Serveer daarna de plaattaart met een frisse salade. Als toetje kun je bijvoorbeeld deze vegan chocolademousse maken, dit makkelijke chocoladetoetje van maar 2 ingrediënten of deze: sinaasappel-dadelkaramel met cashewroom.
Ik zou zeggen: bon appetit!
Voor 6-8 porties
Dit heb je nodig:
- 450 gr gemengde paddestoelen
- 2 kleine uien
- 150 gr roquefort
- 6 plakjes bladerdeeg
- 1 el rietsuiker
- 1/4 thl chilivlokken
- 1/2 thl rozemarijn
- Verse tijm
- Handje walnoten om te garneren
- Roomboter om in te bakken
- Peper en zout
Zo maak je het:
—Snij de uien in dunne ringen. Snij de paddestoelen in plakjes. Laat het bladerdeeg ontdooien.
—Doe een blokje roomboter in een wok. Voeg de chilivlokken en rozemarijn toe. Laat deze een minuutje in de boter bakken. Voeg dan de uien toe en bak ze mooi glazig. Strooi er dan de suiker over. Wacht tot deze is gesmolten, schep alles op een diep bord en zet apart.
—Doe weer een blokje boter in de pan. Doe er nu de paddestoelen in. Bak ze tot het vocht dat ze loslaten is verdampt. Breng op smaak met peper, zout en verse tijm.
—Verwarm de oven voor op 200ºC.
—Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier de vellen bladerdeeg op. Leg ze 2×3. Laat de vellen iets overlappen en druk de randjes goed aan. Nu heb je één mooie lap bladerdeeg. Vouw de buitenste rand 1cm terug zodat je plaattaart straks een opstaand randje heeft.
—Verdeel de uien over het bladerdeeg en daarna de paddestoelen. Brokkel hier de roquefort over.
—Bak de plaattaart 20-25 minuten. Garneer met verse tijm en een handje gehakte walnoten.