20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Herfstsoep van pompoen, kastanjes en eekhoorntjesbrood

Posted by Dorien Beekveldt

Ik maakte deze soep eens voor een jongen die ik nog niet zo lang kende. Want zo goed is deze soep: waardig voor een eerste date.

Ik woonde toen nog in de Pijp, ergens op een zolderkamertje. Het was buiten stormachtig maar binnen brandde kaarsjes en rook het naar gezelligheid.

De jongen in kwestie was later dan afgesproken. Want hij had een belangrijke baan in een andere belangrijke stad en er was nog iets belangrijks wat hij moest doen.

Omdat de soep al op een laag pitje stond te pruttelen, de kaarsjes al brandde en het te gezellig was om iets ongezelligs te doen, besloot ik een hut te bouwen. Van dekens en lakens. Die bezigheid is heus niet alleen gereserveerd voor kinderen.

Tegen de tijd dat de jongen aanbelde, was er een soort zacht droom-fort ontstaan. Inclusief kerstlichtjes en bergkristallen in het plafond. Ik was erg tevreden.

Toen de jongen eindelijk boven was (de zolder was vijf hoog) keek hij nogal verbouwereerd: “Wat heb jij nou gedaan?!” “Ik heb een hut gebouwd van dekens en lakens” “Waarom?” “Gewoon”

In de hut was wijn. En kussens om op te zitten. Hij was iets langer dan ik hem had herinnerd, waardoor de kerslichtjes en bergkristallen om zijn oren bungelde en tegen zijn bril tikte.

We kletsten en we lachten en buiten stormde het nog steeds. We aten warme soep en dronken wijn.

En voor een avond, daar in de hut, leken we wel verliefd.

Ingrediënten

  • 30 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • Takje verse rozemarijn
  • Halve chilipeper (of een halve theelepel gedroogde chilivlokken)
  • 3 blaadjes salie (vers of gedroogd)
  • 200 gram gekookte kastanjes
  • 1 rode ui
  • Halve butternutpompoen
  • 1 liter groentenbouillon
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Over kastanjes:
Als je het jezelf makkelijk wil maken, koop je een pot voorgekookte kastanjes. Voor de smaak van de soep maakt het niet uit.

Maar als je een kastanjeboom in je tuin hebt of net een boswandeling hebt gemaakt en je dus een tas vol verse kastanjes hebt, gebruik dan onderstaande techniek om ze te pellen.

Als je verse tamme kastanjes gebruikt, moet je deze eerst pellen. Een handige manier is om een kruis in de bolle kant van kastanjes te snijden, een pan water aan de kook te brengen en hier tien kastanjes in te doen. Blancheer ze een half minuutje. Haal ze dan met een schuimspaan uit de pan kokend water. Voeg tien nieuwe kastanjes toe aan de pan. Terwijl de nieuwe kastanjes blancheren, kun je degene die al gekookt zijn vlug pellen. Ze zijn heel heet maar de bruine schil is wel zacht. Je merkt dat de schil weer hard wordt zodra te kastanjes te veel afkoelen. Daarom wordt de ‘10-techniek’ gebruikt, anders zijn de kastanjes al weer te veel afgekoeld voor je ze hebt kunnen schillen.

Bereiding
Doe het eekhoorntjesbrood in een schaaltje en giet er wat kokend water op.

Rits de rozemarijn naaldjes van de tak af en hak deze fijn. Verwijder de pitjes uit het pepertje en hak dan ook het pepertje fijn. Snij de salieblaadjes in dunne reepjes. Bak dit samen een minuutje in een scheut olijfolie op middelhoog vuur.

Hak de kastanjes grof en voeg ze aan de pan toe. Hak de rode uien grof en voeg ze ook toe. Zet het vuur laag en laat zachtjes aanbakken.

Schil de butternut en verwijder de pitten. Hak het vruchtvlees in blokjes van 1cm bij 1cm. Voeg dit toe aan de uien. Giet het eekhoorntjesbrood af maar bewaar het water. Doe het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur weer wat hoger en laat het geheel 10 minuten stoven met de deksel op de pan.

Giet dan het eekhoorntjesbrood-water in de pan. Voeg ook de twee liter groentebouillon toen. Breng aan de kook, zet het vuur dan heel zacht en laat de soep 45 minuten sudderen.