Alle, comfortfood, geen dieetwensen, herfst, ik kan niet kiezen, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, vegan, winter

Vegan pompoentaartje

Posted by Dorien Beekveldt

Het concept van taarten en toetjes op basis van geweekte gemalen cashewnoten heeft me nooit direct geïnspireerd. Ten eerste omdat ik toch een net iets te zuinige Hollander ben om een halve kilo cashews in een taart te steken (‘wat mot dat wel niet kosten?!’). Ten tweede omdat ik de smaak van rauwe cashewnoten soms verdacht muffig vind. Ten derde omdat ik geen keukenmachine bezat, een attribuut waar je niet zonder kunt met dit soort taarten. Nu is er in dat laatste verandering gekomen. Ik heb een keukenmachine tot mijn beschikking. En daarom ga ik sinds een week helemaal los op puree’s, pasta’s en andere vermalen voeding.

Dit recept voor een bescheiden (!) vegan pompoentaartje is een pareltje. En niet alleen omdat ik mijn keukenmachien ervoor kan gebruiken. Vooral eigenlijk vanwege de romige herfstige smaak (geen muffigheid te bespeuren!). En omdat er een respectabele hoeveelheid cashewnoten voor nodig is, slechts 100 gram. Driewerf hoera dus.

Het gaat dus om een klein taartje, laat zeggen voor vier lekkerbekken die slechts licht hebben geluncht. Of voor zes fijnproevers die aan de lijn doen. Je hebt een springvorm met een diameter van 15 cm nodig. Als je dit niet in je bezit hebt (misschien een mooi moment om mee te nemen als je toch naar de blokker oid moest?) kan je ook meerdere kleinere ovenschoteltjes gebruiken. Of het recept verdubbelen en een grote taart bakken natuurlijk.

Ingrediënten
(hoeveelheden voor een springvorm met een diameter van 15 cm)

 • 100 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
 • 225 gram gekookte pompoen
 • 50 ml maple siroop (je kan ook een andere stroop gebruiken, agave of zelfs pannenkoekenstroop!)
 • 1 eetlepel oerzoet (is optioneel)
 • 1 eetlepel koekkruidenmix
 • Snufje zout

Voor het deeg:

 • 100 gram bloem of gebuild tarwemeel
 • 40 gram plantaardige margarine
 • 15 gram oerzoet
 • 1 a 2 eetlepels plantaardige melk
 • 1/4e theelepel natrium bicarbonaat
 • Drupje azijn of citroensap
 • Klein snufje zout

Voorbereiding
Week de cashewnoten minimaal 8 uur in een halve liter koud water waar je een halve theelepel zout aan hebt toegevoegd.

Het is het best als je het deeg ook laat rusten. Je kunt het dus al maken nadat je de cashewnoten in de week hebt gezet. Maar je kunt het natuurlijk ook later maken.

Doe de bloem in een kom met de oerzoet, bicarbonaat en zout en meng dit door elkaar. Voeg dan de margarine toe en werk dit met je vingers door het deeg. Als het goed is heb je nu een zeer kruimelig deeg dat net te droog is om een bal van te kunnen kneden. Voeg een druppeltje citroensap en genoeg plantaardige melk toe om een bal van het deeg te kunnen kneden.

Zet het deeg minimaal een half uur in de koelkast, maar langer mag dus ook.

Bereiding ‘sur place’
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet je springvorm in met een druppeltje plantaardige olie. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm. Zorg dat het deeg een beetje over de rand van de springvorm komt, zo voorkom je dat het laten inzakt.

Als de oven is voorverwarmd, bak het deeg dan 8 minuten voor.

Als de cashews lang genoeg hebben geweekt, giet het water dan af en doe de noten in je keukenmachine. Maal fijn met gebruik van de pulseerknop van je machine.

Voeg dan de gekookte pompoen, de stroop en de kruiden toe. Laat de keukenmachine 2 minuutjes draaien, tot je een romige massa hebt. Proef dan en bepaal dan of en hoeveel zout en oerzoet je wilt toevoegen.

Schep het pompoen-mengsel in de springvorm met het voorgebakken deeg.

Bak het taartje de eerste 10 minuten op 200 graden en vervolgens 30 minuten op 175 graden. Als de bovenkant te donker wordt, dek dan af met een stuk aluminium folie.