20 minuten of minder, Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Gezond, glutenvrij, Glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, lente, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, ontbijt, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, suikervrij, vaak, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter, zomer

Het ei in de avocado

Posted by Dorien Beekveldt

Scrambled eggs, gekookt eitje, al dan niet hard of zacht, gebakken ei, hele of kapotte dooier, omelet, benedict.. Er bestaat een groot variété aan de bereiding van een ei. Nu ben ik voor alle bovenstaande opties wel te porren. Maar er is natuurlijk altijd een favoriet.

Tot voor kort was dat het zacht gekookte eitje. Maar waar deze eigenlijk altijd op nummer een heeft gestaan, wordt zijn positie nu bedreigd. Het betreft een vrijwel net zo makkelijk te maken, maar net iets specialere bereiding van een ei. Namelijk een ei in een halve avocado uit de oven.

Nu zijn er geloof ik een paar bezwaren die uit de weg geruimd moeten worden. De eerste is vast: “WARME AVOCADO?!?!?!” Ik kan alleen maar zeggen: Ja. Warme avocado. Het is niet zo eng als het lijkt. De warmte voegt iets toe aan het zacht romige karakter van avocado. Misschien wordt de smaakt iets nootiger. Maar dat past dan weer heel goed bij het ei.

De tweede is misschien: “MAAR EEN HEEL EI PAST TOCH NIET IN HET HALVE GAT VAN DE AVOCADO?!?!?!?” Mijn antwoord: Ja. Dat klopt. Daarom moet je het gat een beetje uitlepelen en het uitleepsel opeten. Zie het als het voorgerecht.

Ingrediënten

  • 1 ei (of twee, namelijk voor de andere avocadohelft)
  • 1 avocado
  • Peper en zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 225 graden.

Snij de avocado open en haal de pit ruit. Hol het gat waar de pit heeft gezeten iets uit met een theelepeltje. Zoek dan een ovenschoteltje of iets dergelijks, waar je de avocadohelft zo in kan zetten dat hij op z’n bolle kant kan blijven staan met de opengesneden kant horizontaal. Want anders lekt je ei er zo uit..

Breek dan een ei voorzichtig open en doe deze in een glaasje. Check nog een keer of je zeker bent of je avocadogat groot genoeg is voor het ei. Ja? Oke doe het ei er dan in.

Bak de avocado 12 tot 15 minuten in de oven. Waarbij 12 toch nog wel redelijk zacht is en 15 richting ‘hardgekookt’ gaat.