20 minuten of minder, Alle, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, Snel klaar, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, toetje, vaak

De Ijs-shortcut

Posted by Dorien Beekveldt

Men zegt vaak ‘oordeel niet voordat je iets hebt geprobeerd’. Maar er zijn van die dingen in het leven die je bij voorbaat uitsluit. Eén van die punten op mijn anti-bucketlist was: roomijs maken. ‘Dat ga ik dus niet doen’. Niet omdat het zo ongelofelijk moeilijk is. Meer om de rust in het leven te bewaren. Te veel ambitie is te veel gedoe.

Bij ijs maken stelde ik me zo voor dat je er of ongelofelijk dure roestvrijstalen installaties voor nodig had, of zo’n aldi-dingetje dat eigenlijk net niet goed genoeg werkt waardoor je het nooit (NOOIT!!) gebruikt en het uiteindelijk dus alleen maar ruimte inneemt in je keukenkastje. Of dat je na het nog niet bevroren mengsel te temperen in ijsbaden, weer op te warmen tot 52 en een kwart graad, enzovoorts, vervolgens drie tot vier uur aan het vriesvak gekluisterd zit omdat je om de zeven minuten een halve minuut linksom en twintig seconden rechtsom moet roeren. Dat soort grappen zijn mijn pakkie niet an.

Zeg nooit nooit. Ik haal diep adem en tel tot tien. Want dat zinnetje.. Dat weet ik ook best we-hel! Zeg nooit nooit.. Ooit zei ik dus dat ik NOOIT ijs zou maken. En ik heb het zojuist gedaan. Want wat gister nooit was, kan vandaag best weer anders zijn.

Het kwam niet zozeer omdat ik als persoon een soort spontane transformatie was ondergaan waardoor ik opeens heel welwillend was geworden om geduldig drie a vier uur naast het vriesvak te bivakkeren met een stopwatch in de ene en een garde in de andere hand.

Neen, het kwam omdat ik de ijs-shortcut vond. De ijsshortcut is eigenlijk zo simpel dat je straks even knipperend voor je uit zal staren om je af te vragen waarom je het zelf niet eerder hebt bedacht. Eigenlijk is de simpele truc om een beetje sterke alcohol toe te voegen en een juist suiker gehalte aan te houden. Want suiker en alcohol bevriezen allebei niet, en weerhouden de room er dus van om een harde ijsklont te worden. Qua smaken is de sky de limit. Zolang je de verhouding van room, gecondenseerde melk en alcohol aanhoud.

In het recept hieronder mijn interpretatie van de ijsshortcut. Ik kon suikervrije gecondenseerde melk vinden, waardoor ik zelf drie eetlepels oerzoet toevoegde.

Ingrediënten

  • 300 ml slagroom, gekoeld
  • 200 ml gecondenseerde melk (liefst suikervrij)
  • 3 eetlepels oerzoet (mits suikervrije gecondenseerde melk wordt gebruikt)
  • 2 1/2 eetlepels 403 likeur
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Rasp van schil van een halve citroen
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiding
Kijk, dit wordt zo fijn: gooi alles bij elkaar, klop op met staafmixer of keukenmachine tot het de dikte heeft van opgeklopte slagroom (kan effe duren, maar zal uiteindelijk lukken!). Doe in een cakeblik of plastic bak en gooi in de vriezer. Ga nu verder met je leven en check over een paar uur hoe lekker je ijs smaakt!