20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, vaak, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, zomer

Bloemkoolpannenkoekjes

Posted by Dorien Beekveldt

Zoals ik wel vaker heb gesteld: glutenvrije recepten die eigenlijk veel minder lekker zijn dan hun glutenvolle origine, zijn voor mij de moeite niet waard. Nu heb ik het geluk dat ik geen glutenallergie heb. Dus ik heb best makkelijk praten.

Toch ben ik ook voor een divers dieet. Voor je het weet prop je dagelijks een dubbele boterham met pindakaas naar binnen tussen de middag. En eindig je de dag met je favoriete diepvriespizza. Elke kans om iets zonder granen te eten, mag dus met beide handen vastgegrepen worden.

Daar gaan we.

Bloemkoolpannenkoekjes. Of eigenlijk bloemkoolovenkoekjes. Het fijnmalen van de bloemkool vraagt om het gebruiken van de keukenmachine (ligt het aan mij, of is dat op de een of andere manier vaak een soort obstakel, en dus reden om een bepaald recept ‘een andere keer’ de maken?) vervolgens moet de bloemkool gekookt worden en uitgeknepen worden in een theedoek. Lijkt een gedoe. Valt wel mee. En daarna is het heel makkelijk: rest van de ingrediënten toevoegen, roeren, kleine pannenkoekjes op de bakplaat van maken, twintig minuutjes in de oven, klaar!

Ingrediënten

  • Kleine bloemkool
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels amandelmeel (optioneel)
  • Teentje knoflook, fijngemaakt
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngemaakt
  • Peper en zout

Bereiding
Was en snij de bloemkool in hapbare brokken voor je keukenmachine. Je kunt ook een deel van de groene bladeren van de bloemkool in de keukenmachine gooien, daar zit namelijk veel calcium in. Maal de bloemkool fijn tot je een soort couscous hebt.

Doe de fijngemalen bloemkool in een pan en gooi en 60 ml water bij. Breng dit op een middelhoog vuur aan de kook en kook dit tien minuten. Bekleed ondertussen de bakplaat van de oven met bakpapier.

Verwarm je oven voor op 225 graden.

Doe een schone theedoek in een vergiet en giet hier de bloemkool in af. Knijp even goed uit (pas op: heet!). Doe de dan ‘droge’ bloemkoolkorrels terug in de pan. Doe hier de eieren en de rest van de ingrediënten bij. Breng op smaak met zout en peper.

Maak ronde koekjes van het bloemkool mengsel op de bakplaat. Als je het wel prima vindt, en gewoon snel klaar wil zijn kan je het ook uitspreiden over het bakpapier en voorsnijden in rechthoeken. Zorg dat de koek(en) niet dunner zijn dan een halve centimeter.

Bak de koek(en) 20 minuten in de oven. Eet ze warm uit de oven, dan zijn ze het lekkerst!