20 minuten of minder, Alle, comfortfood, Dieetwens, geen dieetwensen, Gezond, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, Koekjes, lactosevrij, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

Chocolade avocado koekjes

Posted by Dorien Beekveldt

Het lijkt misschien alsof je deze koekjes in 15 minuten hebt gemaakt. En dat is ook wel zo. Maar als ze uit de oven komen, en je alvast een hapje van een warm koekje neemt, om gewoon even te proeven, zal je gezicht zich tot een groot vraagteken vertrekken. Het zal raar smaken. Niet perse lekker.

Ook al zeg ik hier nu dat de koekjes om de een of andere reden een nacht in de koelkast moeten rusten, voordat ze zo lekker smaken dat je je afvraagt waarom niemand ooit eerder bedacht dat dit heel lekker is, ga je ze toch proeven als ze net uit de oven komen. Ik weet het. Ik deed hetzelfde. Je zal er achter komen dat de koekjes in de verte naar vis smaken. En verder te bitter van de cacao. Je gaat denken dat je er te weinig suiker in hebt gedaan.

Deze koekjes zijn pas echt klaar, na een nachtje tot wasdom komen in de koelkast. Ik snap ook niet precies hoe dat werkt. Alleen dat het eindresultaat heel lekker is. Een zachte cake-achtige structuur, een diepe chocoladesmaak, met chocoladechunks en nootjes. En dat alles zonder een spoortje schuldgevoel. Want deze rakkers bevatten geen boter, geen geraffineerde suiker, geen gluten, geen meel.

Neem er dus nog maar eentje.

  • Ingrediënten
  • 1 avocado
  • 100 gram oerzoet of kokosbloemsuiker
  • 1 ei
  • 50 gram cacao (als je niet van de diepe cacao smaak bent, en meer van melkchocola dan van puur houdt, kun je minder cacao doen en aanvullen met carobepoeder)
  • 1/4 theelepel natrium bicarbonaat
  • 50 gram chocola, in kleine stukjes gehakt
  • Klein handje noten naar keuze, fijngehakt (of als je niet van ‘stukjes’ houdt, kun je ook 3 eetlepels amandelmeel toevoegen)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snij de avocado open, haal de pit eruit, en schep het vruchtvlees uit de schil. Prak het vruchtvlees met de oerzoet. Klop het met een garde, zorg dat het helemaal glad is, dus zonder avocadoklontjes. Voeg dat het ei toe en klop met een garde. Voeg dan de cacao en eventueel de carobepoeder toe. Voeg de bicarbonaat toe. En roer weer goed door. Voeg dan de nootjes of amandelmeel toe, de chocoladestukjes en mix deze door het beslag.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak een koekje op het bakpapier, door er een grote eetlepel beslag op te doen en deze met de bolle kant van de lepel een beetje uit te spreiden. Maak zo koekjes tot je beslag op is. Bak de koekjes 8 tot 10 minuten.

Laat ze dan helemaal af koelen . Doe ze in een plastic bak of vouw ze in het bakpapier waar ze op hebben gebakken en laat ze een nacht in de koelkast.