Alle, DOORDEWEEKS, from scratch, geen dieetwensen, Gezond, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

DIY vegan zonnebloempitten spread voor op je bammetje

Posted by Dorien Beekveldt

Zonnebloempitten zijn gezond! Ze zijn natuurlijke cholesterol verlagers, bevatten veel magnesium, vitamine B6 B11 en E, fytosterol, seleen, tryptofaan, koper en fosfor. Strooi ze dus over je salade, eet ze uit het vuistje als snack of maak er deze lekkere hartige boterhamspread van!

Dit heb je nodig voor de basis:

  • 250 gram zonnebloempitten
  • 1-2 teen knoflook
  • 1/4 theelepel zout (Deens rookzout bijvoorbeeld!)
  • Peper naar smaak

Smaakmakers:
1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
of 1/2 eetlepel spirulinapoeder
of 1/2 theelepel provencaalse kruiden
of je eigen creatieve invulling

Wat rauwkost en kruiden naar smaak

Zo maak je het:
Week de zonnebloempitten minimaal 3 uur. Je kunt ze ook alvorens even in een droge koekenpan toasten voor een meer uitgesproken zonnebloempit-smaak.

Giet de pitten af en spoel ze even om. Hak de knoflookteen grof en doe dit samen met het zout bij de zonnebloempitten. Maak alles dan tot een fijne pasta met een staafmixer, voeg eventueel een klein beetje water toe. Voeg vervolgens je favoriete smaak toe of hou de spread naturel. (Of verdeel de pasta in 2-en en maak twee verschillende smaakjes!)

Smeer je boterhammetjes lekker vol met je eigen spread en maak af met wat rauwkost en verse kruiden.