Alle, comfortfood, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, winter

Slagroomtruffels met etherische bergamotolie

Posted by Dorien Beekveldt

Wist je dat je ook kunt koken met etherische olie? Zolang je biologische olie gebruikt van extracten die je kunt eten (dus wel tijm olie maar geen ylang ylang olie) en met mate gebruikt, kunnen etherische olies hele leuke, lekkere en verassende noten toevoegen aan je culinaire creaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze slagroomtruffels met een paar druppeltjes bergamot olie? De donkere chocola, bittere cacao en zoet romige vulling gaan perfect samen met het kleine citrus vleugje van de bergamot.

Dit heb je nodig:

  • 125 gram zachte boter
  • 75 gram suiker
  • 75 gram slagroom
  • 1/2 vanille stokje
  • 3 druppels bergamot etherische olie van Chi
  • 200 gram donkere chocola
  • 75 gram cacao

Zo maak je het:
Doe de slagroom in een steelpannetje met de suiker en het opengesneden vanillestokje. Verwarm tot de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Schraap de merg uit het vanillestokje en doe dit bij de slagroom. Klop de boter, de bergamot olie en het slagroom mengsel samen op tot een romig mengsel (de boter moet hiervoor goed zacht zijn maar niet gesmolten!).

Doe dit mengsel nu in een slagroomspuit en spuit er mooie rolletjes van ongeveer 4 cm van op een bord/plank waar een stuk bakpapier op ligt. Als je een iets ruigere bakker bent kun je ook met twee eetlepels hoopjes opgeklopte room op het bakpapier maken. Maak ze alleen niet te groot want dan eindig je straks met gigantische room/chocolabommen waar alleen de zoetste zoetekauwen nog raad mee weten.

Doe de room toefjes nu in de vriezer en laat ze drie kwartier opstijven. Smelt ondertussen de chocola au bain marie en doe de cacao in een diep bord of cakeblik. Laat de chocola iets afkoelen en haal dan de room rolletjes uit de vriezer. Doop ze onder in de chocola, haal ze er dan snel uit met een vork en laat even afdruipen. Rol het rolletje dan door de cacao maar laat in de cacao liggen tot de chocola hard is (dit gebeurt in minder dan een minuut doordat de room is bevroren). Herhaal dit voor alle truffels. Zoals je zal zien hou je wat chocola en cacao over. Dit kun je gewoon bewaren en hergebruiken!

Je kunt de truffels minimaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Wij leerden chocolade truffels maken van Cees Holtkamp. Hij is een beetje streng (vooral voor zijn lieve hulpje!) en gebruikt iets meer suiker en geen bergamot olie maar is zeker een meester in zijn vak. Wil je ook weten hoe je truffels maakt als een meesterbakker? Kijk dan even dit filmpje.