Alle, from scratch, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, Melkvrij, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, zomer

VLIERBLOESEM-CHAMPAGNE | brouw je makkelijk zelf

Posted by Dorien Beekveldt

Het is weer vlierbloesemtijd! Brouw er je eigen champagne van (met mini beetje alcohol!). Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten of keukenspullen voor nodig. Alleen moet je het park of de berm in om wat vlierbloesems te plukken. Na ongeveer 2 weken rijpen zitten de flessen vol feestelijke bubbels. Echt het proberen waard!

Dit heb je nodig:

  • 15 vlierbloesems
  • 1 citroen
  • 500 gram witte suiker
  • 2 eetlepels natuurazijn
  • 4 liter water

Verder:
4 plastic/glazen liter flessen
Grote pan
Vergiet
Kaasdoek
Trechter

Zo maak je het:
Pluk 15 vlierbloesemschermen en schud er de beestjes uit. Ontdoe de schermen zo veel mogelijk van hun groene steeltjes.

Doe de bloesems in een grote pan. Voeg het water, de azijn en de suiker toe. Pers de citroen uit en voeg dit ook toe aan de pan. Roer alles door tot de suiker is opgenomen in het water. Doe dan de deksel op de pan. Laat de pan 24 uur op het aanrecht staan (dus niet in de koelkast).

Giet het mengsel na 24 uur trekken door een vergiet met daarin een kaasdoek of een schone theedoek.

Het vlierbloesemwater wordt verdeeld over de flessen. Deze flessen moeten brandschoon zijn. Glazenflessen kun je een paar minuten uitkoken. Plastic flessen moet je je reinigen met een scheut heet water, een theelepel bicarbonaat en een eetlepel azijn. Schud dit door de fles (kijk uit, gaat schuimen). Spoel de flessen daarna twee keer na met schoon water. Giet er dan het vlierbloesem mengsel in.

Zet de flessen op een donkere plaats en laat ze daar twee weken staan. Check af en toe of er spanning op de flessen staat. Als je belletjes in de flessen ziet is de champagne klaar. Proost!