Alle, comfortfood, geen dieetwensen, Gezond, ik kan niet kiezen, Koekjes, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, soms, SPECIAAL, suikervrij, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Taaitaai (zonder geraffineerde suiker)

Posted by Dorien Beekveldt

Tijd voor een stukkie geschiedenis.

Marsepein was dè versiertruc van de 15e eeuw. Als je verliefd was op de boerendochter van om de hoek, bood je haar begin december een marsepeinen hart aan. En dan wist zij dat je met haar wilde trouwen. En als je te weinig poen had voor marsepein, dan kocht je een taaipoppetje voor haar. Iets minder chique maar nog steeds doeltreffend. Niks geen hard-to-get-technieken of ‘mannen van komen van mars en vrouwen van venus’-gelul. Wat dat betreft was de 15e eeuw heel handig: iedereen van dezelfde planeet en de liefde verklaar je met iets lekkers.

Jammer genoeg zijn die tijden veranderd. Vage sms’jes in plaats van marsepeinen biggetjes en/of taaipoppen ter grote van je kleine zusje. Een meid in deze tijd moet haar eigen lekkers verzorgen.

Nou daar gaat ‘ie dan. Bak deze taaitaai’tjes en vraag jezelf ten huwelijk. Uiteindelijk ben jij toch de leukste van allemaal.

Ingrediënten

  • 120 gram roggemeel
  • 80 gram speltmeel (je kunt evt ook 200 gram roggemeel gebruiken, maar dan valt de taaitaai iets
  • zwaarzwaarder op de maag)
  • 60 gram honing
  • 60 gram appelstroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 theelepels anijszaad
  • Snufje zout

Bereiding
Kluts het ei in een kom en meng er de honing en appelstroop door. Meng in een andere kom de (twee soorten) meel met de kruiden, het zout en bakpoeder. Meng nu het droge mengsel door het natte mengsel. Kneed het deeg goed door en vervolgens tot bal. Laat het het liefst een nacht maar minimaal één uur rusten in de koelkast. Dit om de smaak van de specerijen te laten ontwikkelen.

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Rol de bal tot een lap deeg van 1 cm dik. Je kunt dit ‘meten’ door je hand naast de lap deeg, vlak op het werkblad te leggen. Als de lap ongeveer zo dik is als je vinger, zit je goed.

Snijd het deeg in driehoeken/vierkanten/harten/kleine zebra’tjes/watjemaarwil en leg de taaitaai’s los van elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak ze 10 minuten.

Laat de taaitaai’s afkoelen. Ze zult merken dat ze de eerste dag meer krokant-taai zijn dan taai-taai. Voor de echte originele taaitaai ervaring zul je dus een dagje moeten wachten.