20 minuten of minder, Alle, Bereidingstijd, Dieetwens, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, Ik kook..., lactosevrij, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Seizoensproducten, Smaken, Snel klaar, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, toetje, vaak, vegan, zomer

Spectaculaire dobbelstenen van matchakokosjelly met kersen, met dank aan agar agar

Posted by Dorien Beekveldt

Ik heb een tip voor je: ga los op agar agar. Want dat is leuk, makkelijk en snel. En het resultaat ziet er spectaculair uit. En agar agar heeft verder geen smaak dus je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt.

Het concept is dit: 1 gram agar agar voor elke 100 ml vloeistof. Alles mengen en vervolgens verhitten en 2 minuten al roerend laten koken. Af laten koelen, 2 uur op laten stijven. Klaar is kees.

Ik begon een paar dagen geleden met bekende smaken: chocoladepudding, kwarktaart van sojade met verse mango en aardbeien, dat soort dingen. Maar omdat agar agar zo makkelijk is om mee te werken, verleidt het je tot experimenteel te zijn. Bij deze dus: macha-kokos-jelly met kersen.

Ingrediënten:

  • 400 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels matcha (of iets minder als je niet van bitter houdt)
  • 3 eetlepels oerzoet (of iets meer als je van zoet houdt)
  • 4 gram agar agar
  • Goede hand kersen

    Bereiding:

Eerst ontpit je de kersen en verspreid je ze over de bodem van een kleine springvorm, bakplaat of schaal.

Zoals boven al genoemd is werken met agar agar heel simpel: alles (behalve de kersen) in een pannetje doen, effe proeven of je het zoet/bitter/lekker genoeg vindt. Breng het geheel aan de kook en laat het al roerend 2 minuten doorkoken.

Giet het dan over de kersen in de vorm. Laat het afkoelen en doe de vorm dan twee uur in de koelkast. Snijd blokjes of andere vormpjes van het opgesteven mengsel en serveer het binnen 6 tot 8 uur (in de koelkast bewaren)

Wist je dat…

Agar agar een zeealg is? Ze worden geplukt langs de kust en dan gevriesdroogd. Daardoor krijgen ze hun gelerende eigenschap. In Europa wordt agar agar steeds meer gebruikt als vegetarische gelatine. Gewone gelatine wordt namelijk uit beenderen en huiden van koeien gemaakt en is dus niet vegetarisch. De bindkracht van agar agar is twee keer zo groot als die van gelatine.