30 minuten tot een uur, Alle, avondeten, from scratch, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, koolhydraat arm, lactosevrij, lunch, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, suikervrij, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Socca

Posted by Dorien Beekveldt

Socca is een pannenkoekje van kikkererwtenmeel, dat veel in Italië gegeten wordt. In het originele recept wordt de socca zonder beleg gegeten, of op brood. Maar mij leek het wel wat om het recept een Nederlandse slag te geven, door de pannenkoekjes te beleggen. Zoals wij pannenkoeken in Nederland eten.

Je kunt je beleg zelf bedenken, of de socca eten zoals ik het graag eet: met gebakken ui, geroosterde cherry tomaatjes en een goeie schep crème fraiche.

Ingrediënten

250 gram kikkererwtenmeel
4 dl water
1 ei
2 eetlepels olijfolie
Flinke snuf zout
Half theelepeltje peper (zwart of cayenne)
Half theelepeltje knoflookpoeder
3 uien, in ringen gesneden
Bakje cherrytomaatjes (a 250 gram)
Kuipje crème fraiche

Bereiding

Het beslag van socca, maak je als pannenkoekenbeslag: meel in een kom, zout en andere specerijen toevoegen, water en het ei toevoegen. En dan klutsen totdat je geen klontjes meer ziet.

Vervolgens verhit je een koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur. Als ‘ie goed heet is, doe je daar een scheutje olijfolie in. Zet het vuur lager en doe een schep beslag in de pan. Als het goed is, ontstaan er na een paar minuten belletjes in het pannenkoekje. Dan is het tijd om ‘m om te draaien en nog een minuutje op de andere kant te bakken. Maak op deze manier een stapeltje pannenkoeken, tot het beslag op is.

Daarna bak je, in dezelfde pan, de uienringen op een laag vuur totdat ze boterzacht en zoet geworden zijn. Dit kan wel 20 minuten duren. Ondertussen gooi je de cherrytomaatjes in een braadslee met wat olijfolie, peper en zout en laat deze op een lage temperatuur (130 graden bijvoorbeeld) ook 20 minuten roosteren.

De pannenkoekjes moeten warm en knapperig gegeten worden. Leg ze dus voor serveren individueel (dus niet op elkaar) op een bakplaat in de oven op 175 graden. Een kleine tien minuten moet genoeg zijn. Wat je ook kunt doen, is de pannenkoekjes alvast beleggen en ze met uien en tomaatjes opwarmen. Serveer ze dan met een lepeltje crème fraiche.