20 minuten of minder, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, lunch, maakt me niet uit, nooit, ontbijt, Snel klaar, suikervrij, vegan

Ode aan het broodje pindakaas

Posted by Dorien Beekveldt

Kijk, ik weet natuurlijk ook wel dat een boterham met pindakaas niet echt een recept te noemen valt. Tenzij je het brood zelf hebt gebakken of de pinda’s hebt geroosterd en gemalen, ofzo. (Wat in dit geval niet zo is.) Maar als ik zou willen pleiten voor simpele doeltreffendheid, laten we zeggen de less is more-mentaliteit, op het gebied van eten, dan zou een broodje pindakaas zeker één van mijn argumenten zijn. Ook iets dat geen gepocheerde kwartelei op een bedje van gegrilde babycourgette met een mousse van geblakerde aubergine is, kan heel erg lekker zijn. Zoals een broodje pindakaas.

Een boterham met pindakaas is voor velen vooral nostalgie: als kind in het handje op weg naar het veldje en later als student het rantsoen van de laatste paar dagen voordat de studiefinanciering weer gestort werd. Ik heb het gevoel dat het broodje pindakaas daardoor in het verdomhoekje is geraakt. Het inferieure alternatief voor een echt lekkere lunch. Ja, ik geef toe, een kleffe supermarkt-boterham met een lik Calve, die een halve dag in een plastic zakje in je tas op je heeft liggen wachten, waardoor het vet van de pindakaas in de kleffe boterham is getrokken, wat de boterham nog kleffer maakt en er slechts een zanderig pindalaagje tussen je twee bammetjes is overgebleven, is geen pretje. Maar een vers gesmeerde desem-boterham, wellicht getoast, met Jori of Krekeltje is wel gewoon echt lekker. Vind ik. Vandaar dus deze ode aan een broodje pindakaas. Om je te herinneren aan iets wat je al wist maar misschien nooit meer serieus in overweging nam: het genot van een broodje pindakaas. En om de boel nog wat op te leuken, drie mogelijkheden om je boterham nog smakelijker te maken! (Mijn persoonlijke favoriet: pindakaas met sambal. Oh yeah!)

Ingrediënten:

Een boterham, liefst desem
Pindakaas

Sambal
Anijs en/of venkelzaad
Een halve banaan (en voor de liefhebber een snufje kaneel)

Bereiding:

Smeren maar!