20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, soms, vaak, vegan, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, zomer

Hollandse kost

Posted by Dorien Beekveldt

Pannenkoeken, hete bliksem, stamppot, zuurkool, kaas.. De Hollandse keuken is heftig voor de maag. Dat komt omdat we lange tijd op houten klompen door klei-akkers beneden zeeniveau moesten ploeteren, onder begeleiding van een waterig zonnetje en een steenkoude noorderwind die – dwars door kleding, huid en vlees – in de botten sneed. Als moeke dan om zes uur de tafel had gedekt en jij in het halletje de modder van de klompen tikte, was de geur van aardappel met een enkele knol of ui en vooral veel boter, spek en worst, meer dan welkom.
 
Tot zo ver mijn geromantiseerde ideeën over vervolgen tijden in Holland.
 
Nu ziet ons leven er anders uit. We beginnen de dag op behaaglijke binnenveringsmatrassen van Ikea, terwijl de radiatoren al om half zeven automatisch zijn aangeslagen, zodat we om zeven uur onze badjas niet dicht hoeven te knopen als we koffie zetten door middel van een druk op de knop van onze Senseo/Nespresso/DeLonghi apparaten. Dit is slechts het begin, maar staat symbool van hoe de rest van onze dagen eruit zien..
 
Bovenstaand klinkt misschien als kritiek, maar is niet zo bedoeld. Of in ieder geval is het niet om te beweren dat ik vind dat we allen terug moeten naar de moeke dekt om zes uur de tafel tijd. Laat ons genieten van het leven met zachte dekmatrassen en koffiepads!
 
Wat ik wel wil beweren, is dat als je vandaag niet de klei van je klompen hebt getikt – en je de metro en de roltrap naar je werk nam – het misschien tijd is om de Hollandse Kost eens ietwat te herzien. Laten we de worst en spek schrappen, boter vervangen door een een of andere gezonde koudgeslingerde olie, aardappels wat minimaliseren en er een extra knolletje of boontje tegenaan gooien. Dan leven we niet alleen luxe, maar ook gezond.
 
Hier een suggestie voor een salade met Hollandse ingrediënten: piepers, sperziebonen, walnoten, uitje. Lekker.

Ingrediënten

  • 12 krielaardappeltjes
  • Een pond sperziebonen
  • Een handje gepelde walnoten
  • 1/2e rode ui
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijn gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie (koudgeslingerd)
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • Peper en zout om op smaak te brengen

Bereiding
Zet de krielaardappeltjes op in ruim koud water. Laat 15 minuten koken, check of ze gaar zijn (hangt af van de maat van de aardappel) en giet af.

Snij de twee steeltjes van de boontjes, doe ze in een pannetje met koud water en breng aan de kook. Laat 7 tot 10 minuten koken. Giet af en spoel ze onder de koude kraan totdat de boontjes koud geworden zijn.

Snij de kriel aardappelen doormidden, doe er een eetlepel olie overheen en schud deze door de aardappelen. Voeg de boontjes toe. Snipper het halve rode uitje fijn en voeg toe. Voeg ook de fijngesneden peterselie toe en de walnoten.

In een apart glaasje of kommetje maak je de vinaigrette van de rest van de olie, azijn, mosterd en honing. Giet deze over de salade, schep het erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.