Alle, Taart

Deze taart is eigenlijk een beetje vals spelen…

Posted by Dorien Beekveldt

Normaal vind ik het maar flauwe rommel: zo’n kant-en-klare-cake-mix of brownie-poeder-met-water-aanlengen-en-moleculair-gaar-laten-rammelen-door-de-elektromagnetische-straling-van-je-magnetron-mix. Ik vind het plezier ‘zelf maken’ -van losse ingrediënten afwegen en combineren, mengen, koken, bakken- te groot om een cake uit een doos de bakken. Als ik geen zin heb om een cake te bakken, dan koop ik er wel een.
 
Koken is een soort alchemistenwerkje. Je doet allemaal dingetjes bij elkaar, je doet iets met temperatuur en dan krijg je iets nieuws. Iets anders dan al die losse dingetjes apart. Dat vind ik leuk.
 
In het geval van deze taart, is het alchemisten aspect zeker nog aanwezig: werken met agar-agar voelt als laboratoriumpje spelen. Het poeder mengen met de vloeistof, aan de kook brengen, 2 minuten al roerend door laten koken, vervolgens op laten stijven en wat eerst nog vloeibaar was is nu tactiele harde massa geworden. Het culinaire aspect lijkt echter meer op die van de magnetron brownie: enkele kant en klare ingrediënten verkruimelen of verdunnen, in een springvorm lazeren, klaar is taart.
 
En dat is ook leuk. (En geeft weinig afwas.) (En dat is ook leuk.)

Ingrediënten
200 gram koekjes (suikervrij, glutenvrij, met alles erin: je mag het zelf weten)
50 gram boter (of kokosvet)
6 kardemompeulen
1 liter amandelmelk
1 zakje agar-agar (van 5 gram)
1/2 potje frambozenjam (maar een andere smaak mag natuurlijk ook!) (kies suikervrije jam, voor een suikervrije taart)
1 eetlepel citroensap

Bereiding
Je begint met de bodem van de taart. Verkruimel al je koekjes. Hier kun je een vijzel voor gebruiken, een keukenmachine, je kunt ze in een theedoek doen en er dan los op gaan, of allemaal in een schaal en handmatig breken en verkruimelen. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en maal deze ook fijn (in een vijzel of met een mes) en doe het door de verkruimelde koekjes.

Smelt de boter in een pannetje op een laag vuurtje. Als het gesmolten is, doe je de koekkruim erbij. Roer tot de boter goed verdeeld is in de koekkruim. Stort alles dan in een springvorm van minimaal 22cm. Egaliseer de kruimels en druk aan. Het is vooral belangrijk om het kruim aan de rand (dus waar verticale zijwand van springvorm samen komt met horizontale bodem van de vorm) goed aan te drukken. Dit is namelijk het punt waar het amandelmelkmengsel misschien doorheen zal lekken, als het niet goed dicht plamuurt met koekkruimelbotermengsel. Doe de vorm dan in de vriezer en laat de bodem een half uurtje opstijven.

Spoel je pannetje even om, droog af en doe hier dan de amandelmelk in. Voeg de agar-agar toe en mix deze met een garde door de amandelmelk. Verwarm de melk dan op een middelhoog vuur. Als het kookt moet je op de klok kijken, want het mengsel moet 2 minuten doorkoken om de agar-agar te activeren. Je zult zien dan de amandelmelk zin heeft om over te koken. Om dit tegen te gaan zet het vuur op z’n laagst, blijf je goed roeren en haal je het pannetje steeds net van het vuur als de melk omhoog komt. Het is even stoeien, maar gelukkig hoeft het maar 2 minuten.

Haal de vorm uit de vriezer, zet het op een broodplank of dienblad (dit om de springvorm later te kunnen verplaatsen) en giet het hete amandelmengsel rustig op de koekjesbodem. Laat het een paar uur afkoelen, liefst eerst op je balkon, maar kan ook eerst op het aanrecht en later in de koelkast. Het amandelmengsel zal door de agar-agar opstijven als het helemaal is afgekoeld.

Meng de jam met het citroensap om de jam iets vloeibaarder te maken. Als het amandelmengsel hard geworden is (dus echt dat je er met je vinger op kan drukken en deze er niet doorheen gaat) verdeel je de jam op de bovenkant van de taart. Open de springvorm. Yes, je hebt een taart gemaakt!