Heb jij ook het bananenmeel in de schappen bij Ekodis zien liggen? Bananenmeel is glutenvrij en lekker door bijvoorbeeld yoghurt, pap of smoothies. Maar je kunt het dus ook heel goed als glutenvrije vervanger van tarwebloem gebruiken in pannenkoeken, (bananen)brood en koekjes. Of in deze lekkere bieten&wortelcake! In dit recept hebben we het bananenmeel gecombineerd met speltmeel, maar als je een volledig glutenvije cake wilt bakken kun je het speltmeel vervangen door amandelmeel of gewoon 100 gram extra bananenmeel gebruiken.
Dit heb je nodig:
- 180 gram bananenmeel
- 100 gram speltmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels natriumbicarbonaat
- 3 theelepels koekkruiden
- 150 gram rauwe wortel, geraspt
- 150 gram rauwe biet, geraspt
- 190 ml kokos- of zonnebloemolie
- 120 gram oerzoet
- 2 eieren
- 90 gram rozijnen/abrikozen
- Sap en rasp van 1/2 citroen
- Evt paar eetlepels geschaafde amandelen
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160ºC. (als je een hetelucht oven hebt die heel warm wordt, zet ‘m dan op 150ºC)
Meng de twee melen, de bicarbonaat, het zout en de kaneel in een kom. Meng in een andere kom de olie, eieren, oerzoet, rozijnen en citroenrasp en -sap. Meng nu beetje bij beetje het meelmengsel door het natte mengsel. Voeg als laatste de geraspte wortel en biet toe en schep deze met een houten lepel door het beslag.
Vet een cakeblik in met een beetje olie. Giet hier het beslag in. Strooi evt de amandelsnippers over het beslag. Bak de cake ongeveer 55 minuten, totdat je er een sateprikker in kunt steken en deze er schoon uit komt. Als je het gevoel hebt dat de cake halverwege te bruin wordt aan de bovenkant, leg er dan een stukje bakpapier of alufolie op.