Kijk, als je het even heel zwart-wit bekijkt, dan zou je de westerse wereld kunnen onderverdelen in ‘Conventionele Eters’ (denk aan MacDonalds frietjes met 17 ingrediënten, Pepsi, Bugels en kiloknaller schnitzels) en de ‘Macrobioten’ (denk aan salades van gekiemd broccolizaad en voorgeweekte en gekookte roggekorrels met een dressing van enkele druppels lijnzaadolie en.. water) (liefst linksom gewerveld met behulp van enkele half-edelstenen). Als het even heel zwart-wit bekijkt, bedoel ik dus heh?
Beide kampen zijn natuurlijk een uiterste. Te ongezond en te belastend voor de aarde is destructief, maar je dieet als geloof waar vele restricties de boventoon voeren is dat ook. In mijn nederige opinie dan.. 😉 Ik vind: van eten moet je genieten! En als je na drie avonden met een zak chips voor de buis een vreemd soort plakkerig gevoel in je darmen krijgt, moet je ook eerlijk zijn en zeggen ‘okee lijfie! morgen eten we weer een salade!’.
Hier een recept zonder concessies! Welkom in beide kampen: smaakt overheerlijk en is zeker niet ongezond of belastend voor de aarde.
De taart wordt ondersteboven gebakken, waardoor de dadel op de bodem kan karameliseren en de bodem lekker knapperig wordt gebakken aan de bovenkant. Tussen de bodem en topping zit een laagje van alleen maar appelschijfjes en een cakelaag. Omdat er geraspte appel in het cakebeslag gaat, wordt deze lekker sponzig zonder dat je eieren hoeft te gebruiken. Kortom: het veganisme wordt absoluut niet gecompenseerd in de smaak van deze cake. Je kunt hem dus gerust aan je nesquick lievende buurmeisje en onbevreesde E-nummer oom aanbieden. Ze zullen niet merken dat deze cake stiekem helemaal niet zo ongezond is als ‘ie smaakt.
Ingrediënten:
Voor de dadel-karamellaag:
- 85 gram dadels, geweekt
- 25 gram vegan margarine
- 2 appels, geschild en in dunne plakjes
Voor de cakelaag:
- 100 gram gebuild tarwemeel
- 80 gram amandelmeel
- 1 theelepel wijnsteenpoeder (je kunt ook natrium bicarbonaat gebruiken)
- 2 theelepels koekkruiden
- 100 gram appelstroop (neem die van Poiret, deze is zonder suikerbietensap)
- 80 ml olijfolie
- 1 theelepel azijn
- 2 appels, met schil en geraspt
Voor de knapperige bodem:
- 100 gram gebuild tarwemeel
- 2 eetlepels lijnzaad (optioneel)
- 50 gram margarine
- Snufje zout
- (als je zelf stiekem een beetje uit het ‘Conventionele Eters’-kamp komt, voeg dan nog een eetlepel oerzoet toe)
Bereiding
Als je een cake met knapperige bodem wil, begin je met het deeg. Maar je kunt er ook voor kiezen om de bodem weg te laten, als het je te veel werk lijkt. De cake is dan nog steeds lekker (maar natuurlijk wel net iets minder lekker..).
Meng het meel met de lijnzaad, het snufje zout en eventueel de eetlepel oerzoet. Leg hier dan de margarine in. Werk de marganine door het meel met je vingers. Als het mengsel nog een beetje droog lijkt en je er geen bal van kunt kneden, voeg dan 1 of 2 eetlepels koud water toe. Kneed een bal van het deeg. Leg de deegbal vervolgens in de koelkast.
Beleg de bodem van een ovenschaal van 20×30 cm met een stuk bakpapier.
Giet de voorgeweekte dadels af en maal ze dan tot fijne moes met een staafmixer. Smelt dan de margarine in een pannetje. Meng de margarine en de dadelmoes tot een egaal mengsel. Smeer dit uit over de met bakpapier belegde bodem van de ovenschaal. Leg hier vervolgens de appelschijfjes op. Dit kun je heel netjes doen (voor een mooier effect), of gewoon de schijfjes op de dadel laag sprenkelen en een beetje egaal verdelen.
Meng dan alle droge ingrediënten voor de cake in een kom. Meng in een andere kom alle natte ingrediënten behalve de geraspte appel. Meng dan droog en nat melk elkaar. Doe dit goed maar zo kort mogelijk. Voeg dan de geraspte appel toe en meng vlug door het beslag. Schep het beslag dan op de appelschijfjes in de ovenschaal.
Verwarm je oven voor op 175 graden.
Leg een groot stuk (zo’n 55 cm lang) bakpapier op je aanrecht. Bestrooi dit met een halve eetlepel meel. Haal dan de bal deeg uit de koelkast en leg deze in het midden op het bakpapier. Druk de bal een beetje plat met je vingers en rol het vervolgens uit met een deegrol, een glazen fles of een rond glas. Rol het deeg zo uit dat het de maat van je ovenschaal is.
Rol de lap deeg samen met het bakpapier(!) vervolgens op. Draai de rol om (zodat als het de lap weer zou uitrollen het deeg aan de onderkant zit en het papier boven) en leg op het beslag in de ovenschaal. Rol de lap deeg dan voorzichtig uit. Trek het papier van het deeg. Druk de lap deeg in de hoeken van de schaal.
Bak de cake 40 minuten op 175 graden.
Laat hem iets afkoelen als ‘ie uit de oven komt, leg dan een snijplank of bakplaat (ter grootte van de ovenschaal) op de ovenschaal, en draai deze gezamenlijk om zodat de cake uit de ovenschaal op de plaat valt.