Een experiment dat begon als ontbijt alternatief, eindigde in een recept voor een warm troostend kommetje avondmaaltijd. De hartige pap heeft nog het meeste weg van risotto. Rijk en romig van smaak, vullend maar tegelijk helemaal niet ongepast op de balansdag.
Ingrediënten
Voor de hartige havermout:
- 1 kopje (15cl) havermout
- 2 kopjes water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel provenciaalse kruidenmix
- Snufje cayennepeper
- Snufje zout
- 3 zongedroogde tomaten, in dunne reepjes
- Handje geraspte jong belegen kaas
Voor de topping:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 ui, in ringen
- 1 bakje kastanje champignons (of andere paddestoel), in kwarten
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
Doe de havermout met het water, olie, kruiden en fijngesneden zongedroogde tomaten in een pannetje (dus alles hartige havermout ingrediënten behalve de kaas). Breng aan de kook en laat dan 10 minuutjes heel rustig pruttelen. Als het water al eerder is opgenomen door de havermout en je het gevoel hebt dat de boel aan begint te branden, kan je het pannetje al eerder van het vuur halen. Roer dan de geraspte kaas door de hartige pap.
Terwijl de pap nog pruttelt kan je de 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan of wok verwarmen en de uienringen hier in bakken. Voeg na 3 minuten de champignons en gemalen komijnzaad toe. Bak 10 minuten op gematigd vuur. Breng dan op smaak met peper en zout.
Doe de hartige havermout in kommetjes (warm eventueel nog even een minuutje op in het pannetje) en verdeel dan het hete paddestoelen mengsel over de kommetjes.