30 minuten tot een uur, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, winter

Eenvoudige glutenvrije clementine hazelnoot gebakjes

Posted by Dorien Beekveldt

Het deeg dat aan marsepein doet denken en fris-zoet-sappige mandarijn als ‘center-piece’, maken deze gebakjes van winter-achtig karakter. Ze zijn gemakkelijk te maken, het proces geeft weinig afwas en de meeste van je ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Perfect voor bij de thee als het buiten stormt.

Ingrediënten

  • 3 biologische mandarijnen
  • 100 gram hazelnotenmeel (maak de hazelnoten anders zelf fijn in de keukenmachine)
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 50 gran oerzoet
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Bereiding
Verwarm je oven voor op 175 graden.

Smelt de boter in een pannetje, maar laat het niet bruin worden. Voeg de oerzoet, de kaneel en het snufje zout toe. Rasp de schil van een halve mandarijn en voeg toe aan de boter en oerzoet. Gebruik hiervoor een biologische mandarijn, om te voorkomen dat je jezelf vergiftigd met alle zooi die ze op niet-bio mandarijnen gooien. Mocht je per ongeluk de schil open raspen (waardoor je bij de vrucht komt) gebruik deze mandarijn dan niet meer om mee te bakken, aangezien deze bitter zal smaken.

Mix alles goed door elkaar met een garde. Voeg dan het ei toe. Mix weer. Voeg het hazelnotenmeel toe. Je kunt dit het beste met een spatel of vork door het ei-boter-suiker mengsel werken.

Vet een cupcake bakplaat in (of 6 losse vormpjes) met boter. Pel drie mandarijnen en snijd ze doormidden. Doe in elk vormpje een halve mandarijn, met de gesneden kant naar onderen.

Op elke halve mandarijn druk je een ruime eetlepel van het hazelnootdeeg. Druk het goed aan, zodat het deeg de bodem van het vormpje bijna raakt.

Bak de gebakjes 15-20 minuten. Laat ze iets afkoelen. Leg dan een houten snijplank op de bakplaat. Klem bakplaat en plank aan beide zijden op elkaar en draai het geheel in een keer om, zodat de plank nu onder ligt en de gebakjes er op vallen.