Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, nooit, soms, SPECIAAL, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, winter

Driepompoenensoep

Posted by Dorien Beekveldt

Deze week maakt Ekodis het vegetarische kerstmenu compleet. Tussen de amuse van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas en het hoofdgerecht van in tripel gestoofde paddenstoelen met de puree van vergeten groenten en eigen salade naar keuze, hoort een voorgerecht: dit drie-pompoenen-soepje.

De soep is gemaakt van drie verschillende pompoenen: groene hokaido, butternut en bijvoorbeeld oranje hokaido. De helft van de pompoenen wordt eerst geroosterd in de oven. Verder weinig tierlantijnen, alleen pure volle verwarmende pompoenensmaak.

Je kunt deze soep al een dag van te voren maken, de volgende dag smaakt hij nog beter en hoef je het op de dag van je diner alleen maar even op te warmen!

Ingrediënten
voor 8 personen

  • 3 kleine verschillende pompoenen (groene en oranje hokaido en butternut)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • Duim verse gember
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad

Voor de garnering:

  • Een rol zachte geitenkaas
  • Handje pompoenpitje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Je begint met het roosteren van de helft van de pompoenen. Snij de butternut in de lengte door de helft, haal de pitten eruit, leg op een met bakpapier beklede bakplaat (met de opengesneden kant naar boven) en besprenkel met olijfolie en zout. Snij dan de twee hokaido’s door midden en verwijder de pitjes. Neem van elke kleur een helft, snij deze in stukken en leg ook op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout. Schuif de bakplaat met pompoenen in de oven en rooster de pompoenen een uur.

Snij de overgebleven twee helften van de pompoenen ook in stukken.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote soeppan, voeg de gesnipperde ui toe, het gemalen korianderzaad en rasp de duim gember er ook boven. Bak tot de ui glazig is. Voeg de stukken pompoen toe. Voeg dan 2 liter water toe en de twee bouillonblokjes. Verhit het water tot net onder het kookpunt.

Als de pompoen in de pan zacht is, en de andere pompoenen een uur in de oven hebben gezeten, voeg je alles samen in de pan. Maak de soep glad met een staafmixer. Proef en voeg eventueel zout en peper toe. Bedenk je dat de soep de komende uren nog in smaak zal toenemen en terwijl ‘ie net na het ‘staafmixeren’ nog iets flauwer smaakt.

Om de soepborden op te maken rooster je een een handje pompoenpitjes in een droge koekenpan. Giet de soep in een diep bord, kruimel in het midden wat zachte geitenkaas en voeg dan een eetlepel pompoenpitjes toe.