30 minuten tot een uur, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, winter

In port gekonfijte vijgen met blauwe kaas

Posted by Dorien Beekveldt

Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees of vis. Schrap de garnalen en mayo dus maar vast van je boodschappenlijstje. Dit jaar hoeft je kerstdiner namelijk niet te beginnen met de bekende garnalencocktail.

Maak in plaats daarvan de blits met deze hapjes van in port gekonfijte vijgen met blauwe kaas! Je kunt ze in filo- of bladerdeeg serveren of gewoon in een klein bakje of grote lepel. Succes is gegarandeerd: de rijke smaak van port en frisse noot van sinaasappelschil in combinatie zoete vijgen en de hartige pittige smaak van blauwe kaas vormen een goed begin van je kerstdiner.

Ingrediënten
Voor ongeveer 8 hapjes

  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 1 klein uitje (ongeveer 50 gram)
  • 10 gram roomboter
  • 50 ml port
  • 10 ml balsamico azijn
  • Sap van één sinaasappel
  • 2 theelepels rasp van sinaasappelschil
  • 50 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld roquefort of bleu d’auvergne
  • Evt kleine bakjes van filo- of bladerdeeg

Bereiden
Snij de ui in dunne (!) halve ringen. Smelt de boter in een pan en bak de uien hierin glazig (niet bruin) op middelmatig vuur in 5 minuten.

Ondertussen snij je de harde eindjes van de steeltjes van de vijgen. Snij de vijgen vervolgens in zes parten (zoals je een pizza in zes parten zou snijden).

Als de uienringen zacht en glazig zijn gebakken, kan je de vijgen erbij doen. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe, behalve de blauwe kaas.

Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat het geheel 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen. Haal dan de deksel van de pan en laat 5 minuten inkoken tot er nog maar een klein beetje vocht over is. Haal de pan dan van het vuur en laat de vijgen afkoelen.

Om de serveren kun je of een eetlepel van de vijgen in een klein bakje doen en er wat blauwe kaas over kruimelen.

Als je de hapjes wil serveren zoals op de foto, bak je cupjes van filo- of bladerdeeg. Dit doe je door ofwel drie lagen filodeeg (elke laag ingesmeerd met olijfolie) ofwel een plakje diepvries bladerdeeg in kleine bakvormpjes te ‘draperen’ en deze tien minuten zonder vulling af te bakken. Bladerdeeg bak je op 225 graden en filodeeg op 180 graden.