20 tot 30 minuten, Alle, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, Koekjes, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, soms, SPECIAAL, suikervrij, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Castagnaccio

Posted by Dorien Beekveldt

Castagnaccio is een soort kastanjekoek, een traditionele Italiaanse lekkernij, voornamelijk bedoeld voor de arme boeren en arbeiders in Italië. Omdat kastanjes er zo in overvloed waren, was het één van de hoofdbestanddelen van de voeding van armen in Italië. Een beetje zoals met aardappels in Nederland vroeger. Castagnaccio werd gemaakt van het kastanjemeel en water, en er werden andere ingrediënten die voor handen waren aan toegevoegd zoals pijnboompitten, rozijnen, rozemarijn en sinaasappelschil.

Zoals je misschien wel weet, ben ik niet zo heel erg van de traditionele recepten. Bovenal omdat ik het vooral leuk vind om zelf een recept bedenken. En ook omdat traditionele recepten vaak ofwel veel vlees, of veel boter of veel suiker bevatten. Nu laat ik vlees liever in de wei lopen en heb ik wel wat beters te doen dan de consequenties van overdadige boter-suiker-festiviteiten weer uit en van mijn lichaam te krijgen. (Vrees niet: ook ik eet boter en suiker.. Ik ben een mens. Maar met idealen.) Maar! Als een recept voornamelijk bestaat uit kastanjemeel en water bestaat. Dan mag het van mij zo traditioneel zijn als billenkoek.

(Nu moet ik er wel eerlijk bij vertellen dat onderstaand recept niet geheel traditioneel is, maar ik me meer heb laten inspireren op het traditionele recept.

Ingrediënten

  • 1 1/2 kopje kastanjemeel (ongeveer 180 gram)
  • 1 1/2 kopje water (ongeveer 450 ml)
  • 1 eetlepel (kastanje)honing
  • Snufje zout
  • Handje rozijnen
  • 1 bio appel, met schil, zonder klokhuis, in kleine blokjes
  • Handje gemengde noten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng het kastanjemeel met het water, honing, zout, rozijnen en appelblokjes.

Bekleed een bakvorm (mag springvorm, bakblik of diepe bakplaat zijn) met bakpapier. Giet het beslag er in en sprenkel hier de noten over. Zet de vorm in de oven en bak de castagnaccio 15-25 minuten.