Alle, Glutenvrij, Melkvrij, Vegetarisch

Zelf GEMBERBIER maken?!

Posted by Dorien Beekveldt

Ja dat is eigenlijk best helemaal niet zo ingewikkeld..

Dit heb je nodig:
50 gram gember, geraspt
135 gram rietsuiker
2 liter water
1/2 theelepel droge bakkersgist
3 eetlepels citroensap
2 plastic water flessen van 1 liter (of 4 van 0,5L)
1 theelepel bicarbonaat (om te reinigen)

Zo maak je het:
Rasp de gember en doe in een steelpannetje met de suiker en 125 ml water. Verwarm totdat de suiker is opgelost. Haal dan van het vuur en laat een nachtje staan om een mooie gembersmaak te laten ontwikkelen.

Reinig de flessen grondig onder de lopende kraan. Was eventueel de doppen met zeep. Doe in elke fles een halve theelepel bicarbonaat en wat water. Doe de dop op de fles en schud de flessen even goed. Laat het bicarbonaat-water er uit lopen en spoel nog een keer om. Laat ondersteboven uitlekken.

Zeef het gember-suiker mengsel. Gebruik hiervoor een fijne zeef of kaasdoek. Doe de siroop in een grote pan of kom. Voeg 1,75 liter water toe, de gist en het citroensap. Meng alles even goed door elkaar.

Doe het gemberwater in de flessen en schroef de doppen er op. Laat de flessen 2 tot 3 dagen staan op een donkere plek. Check de spanning van de fles door er in te knijpen. Als de fles ‘bol’ staat en je kleine belletjes in de fles ziet, is je gemberbier klaar!

Bewaar de flessen in de koelkast. Open de flessen alleen als ze gekoeld zijn (zo niet dan schuimt de helft er uit, net als bij champagne). Mocht je het bier niet sprankelend genoeg vinden na koeling en opening, zet de fles dan weer een nachtje buiten de koelkast om het bier iets meer te laten rijpen. Je kunt ook nog een lepeltje suiker toevoegen om het bier meer te laten sprankelen.