Alle, Melkvrij, Vegetarisch

Vegetarische bietenburgers

Posted by Dorien Beekveldt

Zelfgemaakte bietenburgers! Lekker op een broodje met wat sla, komkommer, wortel en een knoflooksausje.

Dit heb je nodig:
2 eetlepels olijfolie (plus olie om in te bakken)
1 ui, gesnipperd
500 gram gekookte bietjes
3 tenen knoflook, uitgeperst
4 eetlepels pijnboompitjes
Snufje gedroogde chilivlokken
1 theelepel zout
300 gram gekookte rijst
1 ei
3 eetlepels paneermeel

Zo maak je het:
Zet een grote koekenpan op het vuur. Bak de pijnboompitjes hier droog in, tot ze geuren en een beetje bruin zijn (pas op, ze verbranden snel!). Doe de pijnboompitjes in een bakje en zet apart. Doe nu de olie, de chilivlokken en gesnipperde ui in de pan en fruit de ui een paar minuten, tot deze glazig is. Snij de bieten in kwarten en voeg toe aan de ui. Bak het geheel nog 5 minuten en haal de pan dan van het vuur. Voeg de uitgeperste knoflooktenen toe aan de nog warme(!) bieten.

Meng de rijst, het ei en het zout in een grote beslagkom. Ga er met de staafmixer doorheen, tot je een soort rijst/ei puree hebt. Voeg hier nu de bieten aan toe. Pulseer nog een paar keer met de staafmixer, om ook de bieten fijn te malen. Voeg als laatste de paneermeel en pijnboompitten toe. Zet het mengsel dan een uur in de koelkast om op te laten stijven.

Verwarm een lekkere laag olie in de koekenpan. Schep een flinke eetlepel bietenpasta uit de kom. Wip deze met een andere lepel in de hete olie. Druk een beetje aan om een burgertje te vormen. Bak de burgertjes 4 minuten aan elke zijde. Draai ze voorzichtig om.