Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 kopje puy-linzen, ongekookt
- 400 gram spaghetti
- 1 stokje verse rozemarijn
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 ui, gesnipperd
- 2 wortels, geraspt
- 1/2 glas rode wijn
- 3 tenen knoflook
- 3 theelepels oerzoet of honing
- 300 gram geconcentreerde tomatenpasta
- Handje zwarte Griekse olijven, ontpit en grof gehakt
- 3 grote vleestomaten, ontveld
- Olijfolie
- Verse basilicum
- Paar cherry tomaatjes
Zo maak je het:
Kook de spaghetti al dente en de puy-linzen volgens instructies op de verpakking.
Zet een pan met dikke bodem op middellaag vuur. Hak de rozemarijn fijn en bak samen met de chilivlokken in een scheut olijfolie tot deze gaan geuren.
Voeg dan de gesnipperde ui, geraspte wortel en de rode wijn toe. Bak 10 minuten tot de ui glazig is.
Voeg de geconcentreerde tomatenpasta toe, samen met de oerzoet of honing. Pers hier drie knoflook tenen boven uit en bak dit 5 minuten terwijl je de tomatenpasta steeds omschept.
Voeg de grof gehakte Griekse olijven toe. Snij de vleestomaten grof en voeg toe. Laat pruttelen tot de tomaten bijna helemaal in de saus zijn opgelost (ongeveer 15 minuten). Voeg de linzen toe en zet het vuur uit. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Giet de hete saus over de spaghetti en schep door elkaar. Garneer met verse basilicum en cherry tomaatjes.
Deze saus leent zich ook goed om lasagne mee te maken. Voeg in dat geval 2 koppen heet water toe aan de saus.