Ah la la.. Blauwe kaas. Je houdt ervan of juist helemaal niet. Voor alle mensen die wel smullen van de smaak van deze kaas voor gevorderden: deze week een lekker soep recept. De zoutige smaak van roquefort wordt vaak gecombineerd met zoete smaken zoals vruchtenbrood of chutneys. Maar ook ‘groene’ smaken zoals die van prei passen heel goed bij het hartige karakter van blauwe kaas. De fris zoete noot van de peer maakt dit soepje helemaal af.
Bezuinig niet op lekker brood om de knoflooktoastjes mee te maken. Die maken van dit soepje namelijk een waar feestje.
Dit heb je nodig:
- 3 dunne preien
- 3 tenen knoflook
- 1 peer
- 50 gram boekweitmeel
- 100 ml witte wijn
- 150 ml room (kan plantaardig, hoeft niet)
- 50 gram roquefort
- 750 ml groentebouillon
- Olijfolie
- Paar sneetjes wit desembrood
- Bieslook om te garneren
Zo maak je het:
Snij het kontje van de preien en snij ze in de lengte door. Spoel de aarde tussen de bladeren weg onder de kraan. Snij dan in grove stukken.
Doe een beetje olie in de soeppan en knijp hier 2 knoflooktenen boven uit. Fruit aan tot de knoflook gaat geuren en doe er dan de prei bij. Laat 5 minuten smoren. Doe er dan beetje voor beetje het boekweitmeel bij. Voeg de witte wijn toe en roer tot je een papje zonder klontjes hebt. Voeg dan de haverroom, de blauwe kaas en bouillon toe. Laat 10 minuten pruttelen. Was de peer, ontdoe van het klokhuis en doe in grove stukken bij de soep. Maak het geheel glad met een staafmixer.
Toast het brood goudbruin in een broodrooster. Smeer dan in met een beetje olie. Snij een knoflookteen doormidden en ga met de opengesneden kant over de toastjes.