Alle, Gezond, Vegetarisch

Pesto van geroosterde groene savooiekool en paranoten

Posted by Dorien Beekveldt

Savooiekool behoort ook tot de categorie meest gezonde groenten. In savooiekool zit glucobrassicine en indole-3-carbinol of I3C. Van deze stoffen is beide bekend dat ze kankerbestrijdend zijn. Daarnaast bevat 100 gram groene savooiekool 41% van de DAH vitamine C! Ook zit er vitamine A en B6 in dit fijne kooltje. En vrijwel alle mineralen zijn vertegenwoordigd in savooiekool. Dat is een mooi gegeven, omdat de mineralen zelden op zich nutrititieve waarde hebben maar altijd andere mineralen nodig hebben om hun werkzaamheid in het lichaam volledig tot uiting te laten komen.

Conclusie? Meer savooiekool eten! En waarom zou je er geen pesto van maken? Deze (vegan!) pesto heeft een umami-achtige smaak, alsof er kaas in zit (maar dat is dus niet zo). Heerlijk op een toastje of door een pasta-salade.

Dit heb je nodig:
120 gram groene savooiekool bladeren, gewassen
100 ml olijfolie
50 gram paranoten
1/2 knoflookteentje
1/4 theelepel zout

Zo maak je het.
Verwarm je oven voor op 175 graden.

Doe de savooiebladeren in een kom en sprenkel hier een eetlepel olijfolie overheen. Hussel de bladeren nu met je handen door elkaar in de kom en masseer de olie in elk blad. Als elk blad een klein laagje olie heeft, leg je ze op een bakplaat (naast elkaar, zo min mogelijk op elkaar). Schuif de bakplaat in de oven en bak de bladeren 10 minuten.

Als de bladeren knapperig zijn geworden (laat ze niet té bruin worden aan de randjes, dit geeft een verbrande smaak) haal je ze uit de oven. Doe ze in een keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Maal alles tot een fijne pesto. Proef en kijk of je nog wat zout, knoflook of misschien een eetlepel water toe wil voegen (water als de pesto nog een beetje droog aanvoelt in de mond).