30 minuten tot een uur, Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, maakt me niet uit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Panisse

Posted by Dorien Beekveldt

Toen ik het recept van socca (pannenkoekjes van kikkererwtenmeel) probeerde, werd mijn kikkererwthorizon verbreed. Voor die tijd vond ik vaak dat er iets muffigs zat aan de smaak van kikkererwten. Door het bakken in een koekenpan/oven verdwijnt deze muffigheid als sneeuw voor de zon. Hoor de engelenharpen en trompetten, wat een feest. Maar echt, want kikkererwtenmeel blijkt dus in veel recepten gebruikt te kunnen worden. Dat is weer eens wat anders dan tarwe -wat dat betreft, is mijn mening dat we in het westen worden overladen met tarwe en dat je, om de diversiteit van de voedingspatroon een beetje uit de breiden, elke kans om geen tarwe te eten met beide handen moet vastgrijpen. Maar dat terzijde.

Panisse is een lokale specialiteit uit zuidwest Frankrijk. Je kunt het gebruiken als vleesvervanger. Serveer het bijvoorbeeld met wat gegrilde groenten en een salade. Door het te bakken, krijgt het een krokant korstje met een zachtromige binnenkant.

Ingrediënten

  • 1 kopje kikkererwtenmeel (200 ml)
  • 2 kopjes water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • Snuf zout
  • Snufje cayennepeper
  • Olie om in te bakken

Bereiding
Vet een cakevorm in met wat olijfolie

Mix alle ingrediënten in een kom en roer met een garde tot alle klontjes verdwenen zijn. Verhit in een pan met dikke bodem wat olie. Als de olie heet is, giet je het beslag in de pan en roer. Blijf roeren. Na ongeveer vijf minuten zal het beslag dikker worden. Op het moment dat het beslag loslaat van de pan als je roert, moet je nog twee minuten roeren. Haal de pan dan van het vuur en schep het beslag in de ingevette cakevorm. Laat het afkoelen en vervolgens een uur opstijven in de koelkast.

Stort het deeg dan op een snijplank en snijd in plakjes van anderhalve centimeter. Je kunt de plakjes goudbruin bakken in een koekenpan (is voor gevorderden, gebruik genoeg olie), frituren (mocht je van frituren houden) of in de oven bereiden (geeft saaier resultaat, minder vet en knapperig) door 10 minuten op 200 graden te bakken.