30 minuten tot een uur, Alle, comfortfood, from scratch, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, Koekjes, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, vaak

Kaaskoekjes van boekweitmeel en alle restjes kaas in je koelkast

Posted by Dorien Beekveldt

Ik zal er eerlijk over zijn: ik ben een kaasverzamelaar. Ik hou van kaas. En dus koop ik het graag. Nu is de levenslijn van kaas bij mij als volgt:

Fase 1 is de weloverwogen aankoop, biologisch en liefst rauwmelks, soms een lekker stuk boeren belegen en soms juist een klein Frans geitje.

Fase 2 is het proeven, de kaas wordt uit het folie gehaald en gegeten met een stukje brood of een cracker, er wordt gesavoureerd en getoetst, uitkomsten zijn ofwel met nog volle mond en grote ogen knikken naar het kaasje onderwijl het murmelen van ‘hmmmm!’. In dat geval hebben we het over een Zeer Goede Kaas. Of het hoofd wordt na het doorslikken van de eerste hap een beetje schuin gehouden, ogen iets fijngeknepen en de mond in een streep getrokken. Een lichte zucht. In dat geval hebben we het over een Middelmatige Kaas.

Fase 3 is de dagelijkse consumptie van de kaas. Voor Zeer Goede Kaas wordt een speciale gelegenheid gecreëerd: na het thuiskomen in het begin van de avond wordt er plechtig een glas wijn ingeschonken, het kaasje gaat op een plankje met wat sneetjes brood ernaast. En dan is het genieten.

Middelmatige Kaas wordt vluchtig op de boterham gelegd en verorberd als lunch tijdens het lezen van een krant of tijdschrift.

Fase 4 is de zucht naar nieuwe kaas. Er wordt dan ook nieuwe kaas aangeschaft en geproefd. De cyclus lijkt rond en gaat dus weer over naar Fase 1. De oude kaas is echter nog niet op (vooral de Middelmatige Kazen blijven over) en schuift naar een tweederangs positie in de kaasla van de koelkast.

In mijn kaascyclus zit dus een lek: fase 1 van nieuwe kaas begint terwijl fase 4 van oude kaas nog niet is geëindigd. Zo ontstaat er dan een accumulatie van kleine stukjes en restjes kaas in de koelkast waar niemand meer echt interesse voor toont. Zonde en niet nodig. Dames en heren, ik presenteer u fase 5 van kaas: kaaskoekjes. Alle oude restjes kaas verwerkt in een hartig koekje, die de belangstelling in een stuk kaas in zijn laatste fase in hoge mate laat toenemen.

Ingrediënten

  • 180 gram boekweitmeel (of ander meel)
  • 60 gram kaasrestjes (alles mag: hard, zacht, schimmel, etc)
  • 40 gram boter of margarine
  • 2-3 eetlepels melk (koe/soja/haver/verzin het maar)
  • Snufje zout

Bereiding
Doe het meel in een kom met het snufje zout en mix. Leg hier het stukje boter op en snij deze door het meel tot hele kleine blokjes/kruimels. Werk deze boterkruimels vervolgens door het meel met je vingers.

Rasp alle kaasrestjes en voeg deze toe. Mix door elkaar met je vingers. Als het goed is heb je nu een kruimelig mengsel dat net te droog is om aan elkaar te laten plakken. Voeg daarom een eetlepel melk toe en kijk of het deeg nu wel aan elkaar wil blijven plakken. Zo niet, voeg nog een eetlepel toe. Net zo lang tot je een bal kunt vormen van het deeg. Laat deze dan minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Bekleed een rooster of bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast. Haal er kleine plukjes deeg af, rol deze tot een balletje in je hand (ter grootte van een pepernoot) en druk deze fijn met je vingers tot een koekje en leg deze op de bakplaat.

Bak de koekjes 15 minuten en laat afkoelen voor je ze serveert/zelf opeet.