Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lactosevrij, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, suikervrij, Taart, vaak, vegan, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie

Brandnetel-spinazietaart met peper-boekweitkorst (glutenvrij)

Posted by Dorien Beekveldt

Er is niets zo wild als foerageren in de natuur. In het bos rond kuieren en dingen van de grond rapen en in je mond stoppen. Dan voel je dat je een mensch op aard bent en dat je voorouders beestenvellen droeg en in een grotten leefden.

Het was mijn kinderdroom om op die manier te kunnen overleven in de natuur. En blijkbaar van wel meer kinderen, daarom bestaat de scouting. En blijkbaar van wel meer volwassenen, vandaar al de survival programma’s op discoverychannel. Er is een drang van de mens contact te hebben met de natuur. En helaas lijkt die drang als stadsbewoner soms moeilijk te verwezenlijken.

Tegelijkertijd is in de stad wonen ook zo slecht nog niet. Het is best heel handig. Alle winkels, vermaak en vrienden dichtbij. En het feit dat je in de stad woont (en op elk uur van de dag of nacht kunt bellen voor pizza, sushi, roti, lamb tikka en of andere zaken) betekent dat niet dat je geen contact kunt maken met de natuur. Genieten van de bloemen in de berm, van die grappige groene kanariepieten in de boom op de binnenplaats, van de bloesem van een boom aan de kant van de weg..

En zelfs foerageren is mogelijk. In het park en bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos zie je overal brandnetels staan. En die kun je eten. Dat lijkt een beetje eng. Maar dat valt best mee. Het recept voor deze taart is een fusie tussen stad en land: je moet ervoor de natuur in voor wat brandnetels, maar ook de supermarkt voor diepvriesspinazie. 

Als de brandnetel nog niet in bloei is, kun je deze eten. Vooral de brandnetels die in de schaduw staan op vochtige plekken zijn lekker zacht. Pluk de toppen van brandnetels op plekken die moeilijk te bereiken zijn voor honden (ivm hoogpiesers) en spoel ze thuis zekerheidshalve even goed af.

(Neem voor het verzamelen van de brandnetels wel je rubberen afwashandschoenen (of andere handschoenen) mee, want waarschijnlijk zijn je tedere stadsvingertjes niet gewend aan het blootshands aanraken van brandnetels. Die van mij in ieder geval niet.)

 • Ingrediënten
 • 50 brandnetel toppen
 • 900 gram ongesneden spinazie (diepvries)
 • Bosui, bosje in ringen
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden of met knoflookpers
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Peper en zout naar smaak

 

 • 250 gram boekweitmeel
 • 100 gram (vegan) boter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • evt scheutje (soja)melk of koud water
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper

Bereiding
De avond of ochtend van te voren, haal je de bevroren spinazie al uit de diepvries. Doe deze in een vergiet en laat ontdooien. Vergeet niet een diep bord onder het vergiet te zetten om het ontstaan van spinazie-water-ballet tijdens het ontdooien, te voorkomen.

Als je de taart gaat maken, begin je met het deeg. Doe het boekweitmeel in een grote kom, voeg peper en zout toe en mix door elkaar. Leg hier dan het blok boter op. Snij het blok in tweeën. Snij deze twee blokken dan weer door de helft. En snij die vier blokjes dan weer door de helft. Ga zo door tot je alleen nog maar hele kleine blokjes boter over hebt. Je zult zien dat de boter blokjes niet aan elkaar plakken, omdat ze omgewenteld worden in  het boekweitmeel.

Deze boterblokjes werk je vervolgens met je vingers door het meel, zodat je een heel kruimelig deeg krijgt. Voeg dan de olijfolie toe en verdeel dit weer met je vingers door het deeg. Als laatste voeg je een scheutje (soja)melk of water toe, genoeg om een stevige bal van het deeg te vormen. Probeer zo min mogelijk te kneden, want hoe minder je kneedt, hoe brosser de korst zal worden.

Leg de deegbal minimaal een half uur in de koelkast.

Begin dan met de vulling van de taart. Als de spinazie ontdooit is, moet je deze goed uitknijpen boven de gootsteen. De spinazie blijft anders te vochtig, waardoor je taart in later stadium een drassige bedoening wordt.

Verwarm je oven voor op 175 graden.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok. Bak hier de bosui in (vijf a zeven minuten) tot ze iets zacht zijn geworden. Voeg dan de brandnetel toppen toe. Bak deze 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje. Zet het vuur af. Voeg de uitgeknepen spinazie toe en roer alles goed door elkaar (je bakt de spinazie dus niet). Voeg dan de eieren toe(als de pan genoeg is afgekoeld om geen onbedoelde omeletten te maken). Roer alles weer goed door.

Vet een springvorm in met een klein scheutje olijfolie. Haal de deegbal uit de koelkast. Bekleed de springvorm met deeg. Je kunt dit doen door er een lap van te rollen. Maar ik vindt het makkelijker om gewoon plukjes deeg in de vorm te drukken en zo een egale laag te maken.

Stort de brandnetel-spinazie vulling in de met deeg bekleedde springvorm. Bak de taart 40 minuten op 175 graden. Serveer met een groene salade met een lekker vettige vinaigrette. Verwarm de taart na het bakken niet meer op. Hij is koud namelijk ook heel lekker, en het is niet goed om spinazie meerdere malen te verwarmen.