Alle, from scratch, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, winter, zomer

Je eigen verse kruidenkaasje maken

Posted by Dorien Beekveldt

Feestje? Koop een pak melk.

Geen grapje.. Deze week twee recepten met hetzelfde ingrediënt. Eén pak melk, getransformeerd tot twee gerechten. En dan dus niet een half litertje in het pannenkoekenbeslag en de rest in de koffie verkeerd.

Aanvankelijk wilde ik alleen dit verse kruidenkaasje maken en het recept hier delen (zie hieronder). Maar toen ik halverwege het maakproces met een pan vol wei in mijn handen stond en het niet over mijn zo-min-mogelijk-eten-verspillen-hart kon verkrijgen om het weg te gooien, moest er een tweede recept komen. Met wei dus. Het resultaat: romigzoete dadel-sinaasappel repen.

Zo heb je met een pak volle melk, een bosje verse kruiden, een half pak speculaas, wat dadels en een sinaasappel (en, toegegeven, wat basis ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje had staan) twee vliegen in een klap: een borrelhapje/voorgerecht en het toetje van een diner. Of gewoon een heerlijk-huiselijk besteedde zondag namiddag plus voorraad zelfgemaakte lekkernijen.

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • Handje verse kruiden (kies zelf wat je lekker vindt, bijvoorbeeld bieslook, peterselie, basilicum, tijm, rood pepertje, koriander, komijnzaadjes of een mix van deze)
  • Een eetlepel blanke azijn
  • Halve theelepel zout

Ook heb je drie tot vijf papieren bekers nodig

Bereiding

Prik gaatjes ter grote van een breinaald in de papieren bekertjes, zowel in de bodem (vijf gaatjes moet voldoende zijn) als in de zijkanten (alleen aan de onderkant van het bekertje, wederom: vijf gaatjes).

Snijd de verse kruiden fijn en doe ze in een middelgrote schaal.

Verwarm de liter melk met het zout in een steelpan. Als de melk net aan kookt zet je het vuur uit en voeg je de eetlepel azijn toe. Roer een keer in de pan om de azijn te verdelen maar laat de melk dan met rust. De melk schift waardoor het nu bestaat uit wei (waterige vloeistof) en wrongel (witte klonten) (klinkt niet al te appetijtelijk, geen zorgen, dat is het wel).

Schep te wrongel uit de pan, in de schaal met kruiden. Probeer zo min mogelijk wei mee te schaal in te scheppen. (Bewaar de wei om sinaasappel-dadelrepen mee te maken. En als je geen zoetekauw bent, kijk dan op internet voor een van de vele toepassingen met wei.) Hussel de wrongel met de kruiden. Schep het mengsel vervolgens in de papieren bekertjes. Vul ze tot ongeveer twee derde. Druk de wrongel aan in de bekertjes, zodat de lucht ertussen verdwijnt en de wei uit de gaatjes in het bekertje loopt.

Maak dan een toren van de bekertjes, door ze op/in elkaar de stapelen (dus: bodem bovenste bekertje staat op wrongel-oppervlakte van het bekertje daaronder, die weer op het bekertje daaronder staat). Zo pers je de laatste wei uit de bekertjes. Elke tien minuten haal je het onderste bekertje onder de toren vandaan, en plaats deze op de toren. Giet dan eventueel de wei die boven op de wrongel drijft uit het bekertje dat je verplaatst. Zorg dat elk bekertje het onderste bekertje is geweest.

Dan knip je de bekertjes open en haal je de kaasjes eruit.

Tadaa je hebt je eigen kaasjes gemaakt! Als je een echte kokkereller bent, neem je hier echter geen genoegen mee en stoom je door naar het volgende recept om de wei te gebruiken: dadel-sinaasappelrepen.