Alle, comfortfood, geen dieetwensen, Koekjes, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, SPECIAAL, suikervrij, Taart, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

Dadel-sinaasappelrepen

Posted by Dorien Beekveldt

Feestje? Koop een pak melk!

Deze week twee recepten met hetzelfde ingrediënt. Eén pak melk, getransformeerd tot twee gerechten. En dan dus niet een half litertje in het pannenkoekenbeslag en de rest in de koffie verkeerd.

Aanvankelijk wilde ik alleen een vers kruidenkaasje maken. Maar toen ik halverwege het maakproces met een pan vol wei in mijn handen stond en het niet over mijn zo-min-mogelijk-eten-verspillen-hart kon verkrijgen om het weg te gooien, moest er een tweede recept komen. Met wei dus. Zie hier het resultaat: romigzoete dadel-sinaasappelrepen.

Zo heb je met een pak volle melk, een bosje verse kruiden, een half pak speculaas, wat dadels en een sinaasappel (en, toegegeven, wat basis ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje had staan) twee vliegen in een klap: een borrelhapje/voorgerecht en het toetje van een diner. Of gewoon een heerlijk-huiselijk besteedde zondag namiddag plus voorraad zelfgemaakte lekkernijen.

Ingrediënten

 • 450 ml wei
 • 150 gram dadels, in kleine stukjes of tot moes (naar eigen voorkeur)
 • 3 1/2 eetlepel maismeel
 • 2 eieren
 • Sap en schil van een biologische(!!) sinaasappel (in naam van je eigen gezondheid, smokkel niet met de giftige schil van een supermarkt sinaasappel)
 • 200 gram speculaasjes (eventueel van Billie’s Farm, mocht je het recept suikervrij willen houden)
 • 2-3 eetlepels boter

  Bereiding

  Je begint dus met het maken van je eigen verse kruidenkaasje: zacht van smaak en textuur en zeer efficiënt om jezelf (en eventueel vrienden en familie) mee te imponeren. Zie hier hoe dat moet. Mocht je geen interesse hebben om je eigen kaasmaker te worden, kun je ook halfvolle melk of sojamelk gebruiken. Maar dat is wel iets minder cool moet ik zeggen..

Verkruimel de speculaasjes. Dit kan met de hand (let er wel op dat je op het eind niet te lui wordt en een half speculaasje aanziet voor een kruimel), in een theedoek met een deegroller (mijn werkwijze: speculaasjes in de theedoek vouwen en pletten met de deegroller) of in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en roer er de speculaaskruimels door. Stort de helft van het mengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Vorm een rechthoek van ongeveer 25×15 cm. Druk de kruimels goed aan. Bewaar de andere helft van de kruimels in een kom, om later te gebruiken.

Maak de dadels tot moes in een keukenmachine of met een blender als je fan bent van een egale creme textuur. Ben je meer een rauwdauwer en heb je geen zin in afwas: snijd de dadels dan gewoon in kleine stukjes. Mix de dadels met het maismeel en 150 ml wei in een kom.

Breng dan in de steelpan (die je zojuist voor de speculaasjes gebruikte) (je hoeft de pan niet om te spoelen) de rest van de wei (300 ml) aan de kook. Als het kookt, haal je de pan van het vuur en voegt het dadelmengsel toe. Roer met een garde tot egaal mengsel.

Kluts de eieren in de schaal waar zojuist nog het dadelmengsel in zat (dit ivm beperking afwas) met de schil en sap van de sinaasappel.

Voeg dan een eetlepel van het hete wei mengsel toe aan het eiermengsel in de schaal. Kluts tot de wei is opgenomen in het eiermengsel. Herhaal die nog drie keer, zodat je in totaal 4 eetlepels hete wei door de eieren hebt geklutst. Dit noem je temperen en is om te voorkomen dat je de volgende stap eindigt met een zoet roerei.

Voeg het getemperde eiermengsel bij het weimengsel in de pan. Breng aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren met de garde. Als het mengsel kookt, laat je het een krappe 2 minuten koken terwijl je blijft roeren. Haal de pan dan van het vuur. Als het goed is heb je nu een lobbig egaal mengsel dat niet uitloopt.

Verdeel dit mengsel over de speculaaslaag op de bakplaat. Verdeel dan de overige speculaaskruimels als topping over het sinaasappel-dadel mengsel.

Bak 15 minuten op 175 graden. Laat volledig afkoelen alvorens de ‘koek’ in repen te snijden.