Alle, Vegetarisch

Herfstig stoofpotje met kastanjes

Posted by Dorien Beekveldt

Kan je maar niet accepteren dat de zomer nu echt voorbij is? Met tegenzin wordt de regenponcho over het hoofd getrokken en het fietsslot geopend.. Druilerige dagen worden mokkend binnen besteed, de zomer met zijn korte rokjes en koude witbiertjes verzuchtend.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik deze voorbije-zomer-melancholie niet voel. Neen, ik open mijn armen en verwelkom de herfststormen met gulle glimlach. Ik hou van de herfst. Een beetje afzien buiten om vervolgens als een kat spinnend en knorrend lekker welverdiend binnen genieten van de warme kachel, gezellige kaarsjes en dekentjes. En chocola. Vergeet niet de chocola. Aan mijn bikini-body 2017 denken we wel weer ergens eind maart ofzo. Voor nu bezing ik mijn wijde kabeltrui!

Ik denk dat alle mensen die niet van de herfst en winter houden, gewoon niet helemaal snappen dat met de volmondige acceptatie ervan, je opeens een warm bad van gezellige binnen-cultuur betreed. Niet lopen miepen over de zomer -die komt wel weer!- je panter fleece-pak uit de kast trekken, waterkoker aan, theezakje in de thermos en nest maken op de bank. Of een cake bakken. Of je sokken stoppen. Of je vriendjes uitnodigen en Franse kazen en flessen wijn inslaan, deze herfstige stoofpot maken en samen met rode wijn wangetjes aan tafel zitten en eten en gezellig zijn.

Dit heb je nodig:
1 ui, in dunne(!) ringen
1/2 theelepel van elk: verse fijngehakte rozemarijn, nootmuskaat, chilivlokken
Sap van 1 sinaasappel
2 eetlepels balsamicoazijn
1 klein glas rode wijn
40 gram gedroogde vijgen
40 gram gedroogde abrikozen
250 gram gekookte kastanjes
50 gram gerookte amandelen
Olijfolie

Zo maak je het:
Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Strooi hier de rozemarijn, nootmuskaat en chilivlokken in. Als deze gaan geuren in de hete olie, voeg je de uiringen toe. Bak deze in 5 minuten glazig op laag vuur.

Voeg dan het sinaasappelsap (je kunt ook nog een beetje rasp van de schil toevoegen als je sinaasappelfan bent), de azijn, wijn, abrikozen en vijgen toe. Laat 5 minuten pruttelen met de deksel op de pan.

Hak de helft van de kastanjes grof. Voeg de gehakte en de hele kastanjes toe met de gerookte amandelen. Laat nog 3 minuten pruttelen met deksel op de pan en serveer dan.