Alle, Koekjes, Taart

Extravagant lekkere hazelnoot madeleines

Posted by Dorien Beekveldt

Deze week bak je met Ekodis hazelnoot madeleines: cakejes die de show stelen. Extravagant mooi en extravagant lekker. Cakebeslag met hazelnootmeel en een topping van chocola, zelfgemaakt hazelnoot bark en een snufje grof zeezout.

Dit heb je nodig:

160 gram oerzoet
160 gram boter
80 gram bloem
80 gram hazelnootmeel
3 grote eieren
Merg van vanillestokje
Snufje zout
1/2 theelepel natrium bicarbonaat

75 gram hazelnoten
65 rietsuiker

50 gram melkchocola
Grof zeezout

Zo maak je het:

Smelt de boter in een steelpannetje totdat deze lichtbruin kleurt en karamel-achtig gaat geuren. Haal het pannetje van het vuur en giet de gesmolten boter in een beslagkom. Laat iets afkoelen en voeg dan de oerzoet toe. Voeg daarna de eieren toe en klop het beslag tot je een homogene massa hebt. Meng de bloem, het hazelnootmeel, het snufje zout, het vanillemerg en de halve theelepel natrium bicarbonaat eerst apart en voeg het dan toe aan het beslag. Zet het beslag een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een madeleine cakejes vorm (of andere cakejesvorm) in. Ik gebruik altijd de overgebleven gesmolten boter uit het steelpannetje dat ik mbh een stuk keukenrol uitsmeer in de vormpjes. Vul de vormpjes voor 3/4e met beslag (waarschijnlijk moet je de madeleines in twee ladingen bakken om al het beslag te gebruiken). Bak de madeleines in 15-20 minuten gaar. Laat ze afkoelen.

Leg een stuk bakpapier klaar op het aanrecht. Smelt de rietsuiker in een steelpannetje op een laag vuur. Zodra de suiker gesmolten is voeg je de hazelnoten toe. Stort nu de gesmolten suiker met hazelnoten op het stuk bakpapier (pas op: heet!) en spreid uit. Laat afkoelen en uitharden.

Als de gesuikerde hazelnoten zijn afgekoeld, hak ze dan grof en doe in een schaaltje. Leg dan alle afgekoelde madeleines op het stuk bakpapier, dicht tegen elkaar aan.

Hak de chocola in stukjes en smelt au bain marie. Druppel/giet de gesmolten chocola over de madeleines (gebruik een lepel, niet gelijk gieten uit de pan). Sprenkel hier dan de gehakte gesuikerde hazelnoten over. Maak af een snufje grof zeezout. Laat de chocola goed uitharden voordat je de cakejes verplaatst.