30 minuten tot een uur, Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, suikervrij, vaak, Vegetarisch, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter

Gevulde zoete aardappel

Posted by Dorien Beekveldt

Deze gevulde zoete aardappel, is gevuld met.. nou voornamelijk zichzelf. Maar dan als stampotje met gekarameliseerde uien en knoflook. Het geheel is afgemaakt met een beetje geraspte kaas en verse peterselie. Met een salade erbij is het een ideale avondmaaltijd voor twee.

Nu zou je zit hele concept ook kunnen toepassen om de oude vertrouwde oer-hollandsche pieper. Nu zou ik je dat toch willen afraden. Ik heb op deze site al eens eerder gesproken over de redenen om meer zoete aardappel te eten. Nu zal ik mezelf hier nog eens kort samenvatten:

Zoete aardappel bevat magische stoffen die je lichaam influisteren zijn vetreserves eens aan te boren.

Niks mis mee, toch?

Zoete aardappel bevat een stof die de uitscheiding van adinopectine bevorderd in je lichaam. Adinopectine is een hormoon dat opgeslagen zit in vetweefsel. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam vetcellen gebruikt voor energie behoefte (en je dus afvalt). Dit doet het hormoon via de hersenen. Het geeft als het ware een seintje naar boven om de vetreserves aan te boren en als energie te gebruiken.

Het paradoxale is dat adinopectine (het hormoon dat aanzet tot de afbraak van vetten) zit opgeslagen in de vetten. En dat zodra je lijf begint met vetten af te breken, deze dus wordt aangezet om dat nog meer te doen. Omdat de adinopectine dan vrijkomt. Maar zolang je niet aan de vetreserves boort (lees: op de bank zit met emmer chips en een reep chocola) blijft de adinopectine dus ook lekker zitten. Onderzoekers hebben zelfs bewezen dat hoe hoger iemands vetpercentage, hoe moeilijker de adinopectine vrij komt. Dus hoe noodzakelijker het is om af te vallen (180 kg is best veel voor twee knieën) hoe moeilijker het is. Het is een wrange realiteit..

Zoete aardappel kan een handje helpen. Het maakt de adinopectine vrij, zonder dat je eerst vet verbrand (je kunt dus lekker op de bank blijven zitten). Reden genoeg om deze knol eens wat vaker op tafel te zetten!

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel
  • 2 kleine uitjes of 1 grote
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel sambal badjak
  • Beetje olijfolie om in te bakken
  • Klein handje geraspte kaas
  • Beetje verse peterselie

Bereiding
Was en snij de zoete aardappel door midden in de lengte. Stoom de twee helften 30 minuten tot deze zacht zijn.

Snij ondertussen de ui(en) door midden, verwijder de bruine schil en snij in dunne halve ringen. Snij ook de knoflook in dunne plakjes.

Verhit een beetje olie in de pan en bak de uien en knoflook op een laag vuurtje tot ze zacht en glazig zijn.

Als de bataat gaar is haal je deze uit de pan (pas op: heet!). Leg op een bakplaat. Lepel het vruchtvlees uit de schil maar laat ongeveer een halve cm vruchtvlees aan de schil zitten. Doe het vruchtvlees bij de uien en prak deze door elkaar. Voeg sambal toe en roer nog eens door. Proef of je misschien nog wat zout of nog iets meer sambal toe wil voegen.

Schep het stampotje weer terug in de zoete aardappelschillen. Doe er wat geraspte kaas op. Zet de aardappelhelften in de oven en bak ze 15 minuten op 175 graden of 10 minuten onder de grill.

Maak af met een beetje verse peterselie.