Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lactosevrij, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, soms, SPECIAAL, suikervrij, vaak, vegan, Vegetarisch, winter

Butternut hasselback, met boter-maple glaze en gerookte amandelen

Posted by Dorien Beekveldt
Een mooi pronkstuk voor op de vega kerst tafel dit jaar. Door de de butternut hasselback te snijden (hasselback = diepe inkepingen in de butternut maken maar ‘m niet helemaal door snijden) en deze als ware het een kalkoen elk kwartier in de oven te ‘bedruipen’ met boter-maple glaze, krijgt deze een mooi gekarameliseerd buitenkantje en wordt smaakvol-zacht aan de binnenkant. Een feestelijke aanrader!
Recept voor 4-6 personen:
  • 1 grote butternut
  • 1 el olijfolie
  • 4 el boter (kan vegan)
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 1 theelepel verse salie, fijngehakt
  • 1/2 theelepel rozemarijn, fijngehakt
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 5 cl maplesiroop
  • 6 cl witte wijn
  • 200 gram gerookte amandelen

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de butternut in de lengte doormidden, haal de pitjes eruit en schil met een dunschiller. Smeer de butternut in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak 20 minuten in de oven.

Maak ondertussen de glaze: doe de boter in een pan met de rozemarijn en chilivlokken. Laat de boter smelten op middelhoog vuur. Voeg de uienringen en salie toe en zet het vuur laag. Bak de ui in 7-10 minuten zacht maar laat ze niet bruin worden. Voeg de maplesiroop toe en zet het vuur uit. Proef en breng op smaak met zout. Zeef dan de uitjes uit de glaze en hou deze apart.

Laat de butternut-helften iets afkoelen en leg dan de eerste helft op een snijplank. Hier nu de hasselback-truc: leg aan beide lange kanten van de butternut een houten lepel. Leg de lepels goed tegen de butternut aan. Dit doe je omdat de lepels straks het mes tegen zullen houden, zodat je butternut niet helemaal doorsnijd en je dus het hasselback effect krijgt. Kies een scherp mes dat lang genoeg is om de butternut in de korte lengte in één keer door te snijden. Snij de butternut in dunne plakjes (max een halve centimeter), zoals je ziet houden de lepels je mes op een gegeven moment tegen, en snij je hierdoor de butternut niet helemaal in plakjes. Doe dit nu ook bij de andere butternut-helft.

Leg de gesneden helften weer voorzichtig op de bakplaat of grote ovenschaal, giet de witte wijn over de helften en bestrijk ze royaal met de boter-maple jus (zonder uitjes!). Bak de butternut 50 minuten tot een uur. Zodra de vocht van de wijn verdwenen is, bestrijk je de butternut om de 15 minuten met jus. Strooi pas de laatste 10 minuten de uitjes over de butternut.

Je kunt dit recept ook een of twee dagen van de voren maken. Voeg de uitjes dan pas toe als je de butternut gaat opwarmen (20 min op 160ºC) voor serveren.