Aangetrokken door de bijna-niet-natuurlijk-lijkende paarsroze kleur van verse bieten, begon ik dit muffin experiment. Hopende dat de gronderige smaak van biet de muffin-plank niet totaal mis zou slaan.
Tot mijn blijde verrassing, bleek het resultaat een vochtig maar luchtige, dieproze muffin met stevige bite waarin de smaken van biet, sinaasappel en cacaoboon goeie vriendjes maken. Een lekker en gezond tussendoortje (gezoet met dadels en met maar drie eetlepels olijfolie!) of gedecoreerd met wat gehakte pistache noten, een paar flinters gekonfijte sinaasappelschil en een blokje biet, een muffin om je foodiefriends mee te imponeren.
Ingrediënten
- 2 kopjes (van 225 ml) geraspte verse biet
- 150 gram gebuild tarwemeel
- 100 gram dadels, geweekt en in kleine stukjes
- 1 ei
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 eetlepels cacaonibs (of gestampte cacaobonen)
- 1 theelepel kaneel
- Zaadjes van 2 kardemompeulen, fijngestampt
- Schil van een halve sinaasappel
- Snufje zout
Eventueel voor decoratie:
Paar pistachenoten, gehakt
Zes kleine blokjes rauwe biet
Gekonfijte sinaasappelschil
Bereiding
Verwarm je oven voor op 175 graden.
Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom de geraspte rauwe biet met het ei, de olie en de dadelstukjes. Roer lepel voor lepel het meel bij het bietenmengsel.
Doe papieren muffincupjes in een muffinbakplaat of in aparte vormpjes. Met dit beslag maakte ik zes muffins. Verdeel het beslag over de cupjes. Decoreer eventueel met de pistache, sinaasappelschil en blokjes biet. Bak de muffins 30 minuten op 175 graden.