Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, soms, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, winter, zomer

Aardappelgratin met geitenkaas en zelfgemaakte tapenade

Posted by Dorien Beekveldt

Zelfgemaakte tapenade? Voordat je verder scrolt omdat ‘zelfgemaakte tapenade’ als veel te veel moeite klinkt, wil ik ten eerste zeggen dat je wat mij betreft die tapenade ook best kant-en-klaar mag kopen. Maar ten tweede wil ik dan ook zeggen dat tapenade zelf maken ongeveer zo makkelijk is als een blik ontpitte olijven opentrekken en er een staafmixer in douwen.

Dus.

Ik ben zelf groot fan van gerechten uit de oven waar geitenkaas in is gebruikt. Terwijl je geitenkaas-ovenschotel in de oven zit, begint je keuken naar ‘Bourgondische levensgenieter’ te geuren en rest je niets anders dan die fles rode wijn open te trekken en je te gedragen naar hoe het in je keuken ruikt.

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 1 blik zwarte ontpitte olijven a 150 gram (en dan niet die hele goedkope die naar helemaal niks smaken)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels provenciaalse kruidenmix
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

Schil de aardappels en snij ze in dunne plakjes.

Prak de geitenkaas in een kom met een vork, voeg de eieren toe en het snufje zout en mix tot een glad mengsel.

Open het blik ontpitte zwarte olijven en giet het vocht er uit. Doe de olijven in de maatbeker die bij je staafmixer hoort (dit om het fijnmalen van de olijven te vergemakkelijken). Voeg 2 eetlepels olijfolie en de kruiden toe. Maar de olijven tot een fijne tapenade. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.

Leg een stuk bakpapier op maat op de bodem van een ronde springvorm. Vet de randen van de springvorm in met de resterende eetlepel olijfolie.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Leg dan de helft van de aardappel schijfjes in de vorm. Smeer hier de tapenade over de schijfjes in de springvorm. Doe hierover de helft van het geitenkaas mengsel. Leg hier dan weer de rest van de aardappelschijfjes op. En doe daar weer de rest van de het geitenkaasmengsel op.

Bedek de springvorm met aluminiumfolie (zorg dat de alufolie de schijfjes niet raakt) en bak de gratin de eerste 25 minuten met folie. Haal de folie dan van de springvorm en bak de gratin vervolgens nog 25 minuten.